Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Проблем с гръцки туроператор: Ще се осъществят ли хиляди платени почивки?

Милена Кирова
от Милена Кирова
21:25, 19.06.2021
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

В месеца с най-много резервации за почивка в южната ни съседка, голям гръцки туроператор ненадейно обяви, че спира да работи. Успокои, че това не е заради фалит. Проблемът обаче е сериозен, защото точно през тази компания минават 70% от организираните пътувания на българите до Гърция. Българското министерство на туризма следи случая.

Фирмата съобщава, че няма достатъчно средства да се разплаща на хотелите, да издържа собствена авиокомпания и да връща пари за неосъществени почивки за 2020 г. И очаква помощ от гръцките власти.

В началото на активния сезон вместо да осигурява почивки, гръцката туристическа компания неочаквано си взе принудителна почивка. С надпис "Важна информация" на сайта си фирмата уведомява, че заради финансови проблеми (графика 2) от 21 до 26 юни няма да обслужва резервации. Българският представител на фирмата уверява,че е спасил почивките на част от хората с лични средства, но само за 4 дни.

"Не могат да работят, защото нямат финансови средства да заплатят хотелите", уточни Тодор Севастакиев - представител на гръцката компания в България.

Година застой на туризма, хотели, персонал и собствена авиокомпания за издръжка - това влошило финансовото състояние на гръцката фирма.

"Това са заплати, това са допълнителни разходи - самолетът ако стои на земята", допълни Тодор Севастакиев.

Туристическата агенция на Евгения работи с българското представителство на гръцката компания още от влизането й на нашия пазар. Всичките й резервации за Гърция са с тази компания. За 7 - 8 години - това е първият проблем.

"Те, ако искаха да обявят фалит, щяха да го направят. Те първоначално колегите започнаха да връщат пари в интерес на истината. Ние от ранните ми резервации, които бяха за април, за май част от хората си пътуваха в май месец. Други им върнаха някакви пари, изобщо нещата бяха тръгнали много добре", обясни Евгения Димова - управител на туристическа компания в България.

"Ние имаме над 400 турагенти и туроператори в България, с които работим. Около 2000 туристи трябва да се настанят до края на сезона", заяви Тодор Севастакиев.

"Част от нас ще трябва да направят повторно плащане на вече платени суми към гръцкия туроператор", посочи Павлина Илиева - председател на УС на Обединение "Бъдеще за туризма".

Получило се натрупване от резервации. И три групи туристи - с отложени заради пандемията резервации, с нови заявки за почивка и отказали се. Гръцкият туроператор обаче не може да се справи.

"И се получава един омагьосан кръг. Те имат да взимат от едни хотели пари, имат да дават на други хотели пари за нови резервации или за стари резервации, които са резервирани от 2020 г. и се изпада в едно положение на недостиг на средства", обясни Евгения Димова.

Гръцката фирма очаква подкрепа от гръцките власти, българките туроператори - от българските. Разчитат да получат обещаната помощ в размер на 15% от оборота си за 2019 г., за да връщат пари на хората.

"Сега са казали първи юли срок. Дано да го спазят тоя срок, защото и той вече е позакъснял", уточни Евгения Димова.

Ако гръцката компания фалира, то във всички държави от офисите на фирмата без работа ще останат над 3000 души. Хиляди ще бъдат и тези с платени, но провалени почивки.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Испания и Полша поделиха точките след здрава битка в Севиля
Испания и Полша поделиха точките след здрава битка в Севиля
Кандидат-студенти от чужбина не успяха да влязат в наша система за изпит
Кандидат-студенти от чужбина не успяха да влязат в наша система за изпит