НОВИНИ

Депутатите отново ще избират състав на парламентарните комисии

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
06:09, 27.10.2022 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

В Народното събрание депутатите трябва да изберат състав и ръководства на постоянните комисии, след като вчера не можаха да се разберат и отложиха решението си за днес.

Трябва да се изберат председатели на 24 комисии, след като вчера депутатите успяха да изберат единствено председател на бюджетната комисия - Петър Чобанов от ДПС. Създадена е и нова комисия по конституционните въпроси, която се очаква да бъде оглавена от "Демократична България".

Без комисии 48-ото Народно събрание не може да започне работа. Спорът беше породен от липса на разбирателство за заместник-председателите на комисиите и дали да продължат избора днес или утре след председателски съвет.

Комисиите ще бъдат общо 25, като се очаква разпределението на председателите да е следното: 7 за ГЕРБ, 5 за "Продължаваме Промяната", 4 за ДПС, по три за "Възраждане" и БСП, две за "Демократична България" и една за "Български възход". След спорове в пленарната зала заседанието вчера беше прекратено, а днес председателски съвет ще уточни заместник-председателските места в комисиите.

Като втора точка в дневния ред е зададено решение за ускоряване на процеса по приемане на еврото до 1 януари 2024 г. По този въпрос ще бъдат изслушани управителят и управителният съвет на БНБ, които да кажат на какъв етап се намира България в момента.

Днес в парламента ще бъде изслушан и служебният министър на енергетиката по теми, свързани с цената на електроенергията. България е застрашена да изгуби около 700 млн. евро по Плана за възстановяване и устойчивост, защото не прехвърля тока за бита на свободния пазар от 1 юли т.г. както е по план и както страната ни е обещала пред ЕК. Причината е, че ако това се случи, токът за крайните потребители ще поскъпне драстично.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия може да преразгледа отношенията си със Секретариата на ООН
Русия може да преразгледа отношенията си със Секретариата на ООН
Захлаждането продължава
Захлаждането продължава