НОВИНИ

Две са българските военни гробища край Кавадарци в РСМ

Александър Марков
от Александър Марков
20:35, 19.10.2021
Чете се за: 02:32 мин.
Балкани
Слушай новината

Две са българските военните гробища край Кавадараци в Република Северна Македония, но те са унищожени още по времето на Кралска Югославия през 1938 г. Това обясни в студиото на сутрешния блок на БНТ експертът по военни паметници от Министерството на отбраната Радослав Симеонов.

Сегашните власти в Скопие не са засегнали военните паметници в района, но и не правят много, за да ги запазят, коментира той. Сигналът за военните гробища дойде от фондация "Македония".

"Едното от тях се е намирало там, където е била дислоцирана една наша полева болница - Първа осма етапна евакуационна болница, което означава, че това е болница, която служи като разпределителен пункт за болни, които пристигат от фронтовата линия", обясни Симеонов.

В двете гробища са били погребани общо 432-ма български войници. Както почти всички останали гробища в Кралска Югославия, и те са унищожени.

"Такава е била политиката на Кралска Югославия още от 30-те години на миналия век. Това е политика на брутално, целенасочено, умишлено унищожаване на български военни гробища", коментира експертът.

Настоящите власти в Скопие не са засегнали военните паметници, издигнати на място, но и не полагат грижи за тях.

"Когато са започнали действията по изграждането на тази автомагистрала от Скопие за Прилеп, не е било извършено някакво конкретно действие спрямо тези съществуващи два български военни паметника, които по-скоро са братски могили, положени на мястото на вече военни гробища, но военните гробища са били унищожени", каза Радослав Симеонов.

Строителството на магистралата в такава близост може да засегне паметника, според Симеонов.

Въпросът за военните гробища край Кавадарци отново повдигна проблема за съдбата на българските културно-исторически паметници в Република Северна Македония.

Министерството на външните работи на югозападната ни съседка направи проверка на място и оповести, че паметникът не е засегнат, не е намерено военно гробище и няма данни там да е имало такова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Срив в системата за издаване на онлайн сертификати
Срив в системата за издаване на онлайн сертификати
"Демократична България" е спечелила делото за депутатските си листи
"Демократична България" е спечелила делото за депутатските си листи