НОВИНИ

ЕК одобри българска схема за подпомагане на въздушните превозвачи

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:22, 18.03.2022
Чете се за: 02:00 мин.
По света
одобрява българска схема 307 млн евро въздушните превозвачи
Снимка: Архив
Слушай новината

Европейската комисия одобри българска схема за държавна помощ за подпомагане на въздушни превозвачи, засегнати от пандемията на коронавирус в размер на 30,7 милиона евро (60 милиона лева). Според Брюксел помощта е съобразена с Временната рамка за държавните помощи. Схемата се състои от два вида подкрепа под формата на директни безвъзмездни средства.

Първият вид осигурява подкрепа за непокритите фиксирани разходи за въздушни превозвачи, които имат спад в оборота в периода между март 2020 г. и декември 2021 г. от най-малко 30% в сравнение със същия период на 2019 г. Вторият вид подкрепа се състои в финансово подпомагане на компании, претърпели спад в оборота през 2020 г. под 30% в сравнение със същия период на 2019 г.

Схемата ще бъде отворена за въздушни превозвачи от всякакъв размер, притежаващи български оперативен лиценз. Целта на схемата е да отговори на нуждите от ликвидност на тези компании и да им помогне да продължат дейността си по време и след пандемията.

ЕК отлага оценката си за Плана за възстановяване и растеж с още един месец

Европейската комисия съобщи днес, че продължава работата по оценката на българския план за възстановяване и устойчивост. Според говорителка на Комисията конструктивните разговори продължават, а Урсула фон дер Лайен е уверена, че оценката може да бъде завършена в поставените срокове - до 15 април.

Фон дер Лайен очаква да одобри плана, който ще даде значителен тласък на българската икономика, за да бъде по-зелена, цифрова и устойчива, каза още говорителката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Кирил Петков: Вече няма недосегаеми, които да са над закона
Премиерът Кирил Петков: Вече няма недосегаеми, които да са над закона
Бейбибум в болница "Света София"
Бейбибум в болница "Света София"