НОВИНИ

Еманципация или неравнопоставеност: Жените получават с до 30% по-ниски заплати от мъжете

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
20:32, 08.03.2023
Чете се за: 03:42 мин.
Общество
Слушай новината

Заплащането на жените е значително по-ниско от това при мъжете. Това показват данните на Националния статистически институт. Макар че през годините разликата се стопява, все пак в някои сектори заплатата на жените е с над 30% по-ниска от тази на мъжете, въпреки че вършат една и съща работа.

Много по-драстична е разликата между женската и мъжката пенсия. Ако мъжете през 2010 година са получавали 300 лева, то жените ги настигат едва 10 години по-късно. Най-актуалните данни от последния месец показват, че отново мъжете взимат с повече от 200 лева. Едно от обясненията е, че жените живеят повече и не внасят осигуровки докато са в майчинство. Това е обяснението на някои експерти. Направихме обаче едно сравнение между поколенията, между пенсионери и хора с под 5 години стаж.

Стефка и Илия - пенсионери от Русе.

Илия Димитров: "Пенсионер съм от 23 години".

Стефка Димитрова: "Съпругът ми е взимал винаги по-голяма заплата от мен и съответно по-голяма пенсия. Винаги жените са взимали по-малките заплати".

По спомените на Стефка - дори когато и мъжът, и жената вършат една и съща работа - разлика в парите винаги е имало:

"Шефът го казваше: "Да, виждам, ти по-добре работиш, ама той е глава на семейството, няма как да станат нещата".

Съвсем друга реалност ни описват Димитър и Стела. 50 години по-млади. В IT компания.

Димитър Смилов - софтуерен инженер: "Възможно е преди години да е имало подобен проблем, но към ден днешен съм щастлив, че няма такива разминавания".

Стела Галевска - софтуерен инженер: "По никакъв начин не съм се чувствала пренебрегната, лишена от задачи или някакво друго отношение. Винаги моите колеги са правили така, че мнението ми да бъде чуто, че моята работа е значима".

Въпреки това данните на НСИ показват, че в тяхната област мъжете взимат почти двойно.

И още един въпрос стои при сравнението мъже и жени - кои са по предпочитани служители. И отново - различните поколения дават различен отговор.

Стефка Димитрова: "Ако един мъж и една жена с един стаж, с едно образование, кандидатстват за една и съща позиция - ами при всички случаи ще се предпочете мъжът".

Димитър Смилов - софтуерен инженер: "Ние работим в международна компания, в която една от основните цели е точно изравняването между мъже и жени".

В тази осмомартенска статистика все пак има надежда - данните показват, че разликата между заплащането на труда на мъже и жени за едни и същи позиции се стопява с времето. Което означава, че и пенсиите някога ще се изравнят.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
8 март на промоция: КЗП установи нелоялна търговия в известна верига
8 март на промоция: КЗП установи нелоялна търговия в известна верига
Монтана 2003 допусна поражение в последния си двубой от втория етап на Адриатическата лига
Монтана 2003 допусна поражение в последния си двубой от втория етап на Адриатическата лига