НОВИНИ

ЕС отпуска 300 милиона евро спешна макрофинансова помощ за Украйна

отпуска 300 милиона евро спешна макрофинансова помощ украйна
bnt avatar logo
от БНТ
15:58, 18.03.2022
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Европейската комисия отпусна днес още 300 милиона евро под формата на спешна макрофинансова помощ (МФП) за Украйна и прие отпускането на безвъзмездни средства в размер на 120 милиона евро за Украйна като бюджетна подкрепа под формата на договор за изграждане на държавност и устойчивост, за да се подпомогне украинското правителство в укрепването на готовността за граждански кризи и тяхното управление, както на централно, така и на местно равнище.

Това е следващото плащане след отпуснатите миналата седмица 300 милиона евро, които представляваха първоначалната част от първия транш от 600 милиона евро по линия на новия пакет за извънредна макрофинансова помощ за Украйна в размер на 1,2 милиарда евро, обявена от Европейската комисия на 24 февруари 2022 г., заедно с помощта под формата на безвъзмездни средства в размер на 120 милиона евро.

Програмата за спешна МФП ще допринесе значително за укрепване на макроикономическата стабилност на Украйна в контекста на непровокираното и необосновано нашествие на Русия. Това е демонстрация на безрезервната подкрепа на ЕС за Украйна.

Тези първи плащания са следствие от бързото приемане от страна на Съвета и Европейския парламент на предложението на Комисията за нова спешна програма. Останалите средства (600 милиона евро) ще бъдат изплатени по-късно през годината в съответствие с Меморандума за разбирателство, подписан от ЕС и Украйна.

Успоредно с изпълнението на програмата за спешна МФП Комисията подготвя допълнителна програма за МФП за по-нататъшна подкрепа на Украйна в дългосрочен план, както обяви председателят Фон дер Лайен в края на януари.

Приетият днес договор за изграждане на държавност и устойчивост за Украйна има за цел да смекчи въздействието на настоящите и потенциалните бъдещи кризи в Украйна. В него се предвиждат целенасочени мерки на политиката, насочени към преодоляване на съществуващите уязвимости, произтичащи от кризи, засягащи обществото като цяло или конкретна критична инфраструктура, вкл. транспортната мрежа, информационните и комуникационните системи и енергийната мрежа.

Освен това действията ще подкрепят изготвянето на адекватни механизми за реагиране на всички равнища на управлението и обществото. Тази подкрепа допълва широкообхватните и безпрецедентни пакети от мерки, предприети от ЕС в отговор на агресивните действия на Русия срещу териториалната цялост на Украйна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стоилов: Длъжни сме да победим Локомотив (София) на "Герена" и да зарадваме феновете с добра игра
Стоилов: Длъжни сме да победим Локомотив (София) на "Герена" и да зарадваме феновете с добра игра
Какви са възможностите за декарбонизация на електроенергийния сектор в България?
Какви са възможностите за декарбонизация на електроенергийния сектор в България?