НОВИНИ

Година по-късно: Политически позиции у нас за войната в Украйна

година късно политически позиции нас войната украйна
bnt avatar logo
от БНТ
10:50, 24.02.2023 (обновена)
Чете се за: 05:02 мин.
У нас
Слушай новината

Каква е равносметката на политиците у нас година след началото на войната в Украйна? Част от големите политически формации излязоха с позиции във връзка с годишнината.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че пред България няма друг избор освен да застане от правилната страна на историята и да продължи да помага на Украйна.

"Ако до преди 12 месеца цивилизованият западен свят не вярваше, че е възможна война на територията на Стария континент, то днес не можем да повярваме докъде е способен да стигне един диктатор като Путин, в стремежа си към разруха...Събитията, които се случват на едва 400 км. от границите ни са добър повод да се замислим какво представляват категории като сигурност и стабилност, които в дни на просперитет приемаме за даденост, но една бърза „промяна” е в състояние да разруши за дни. България трябва да продължи да помага на приятелска Украйна. Българите трябва да помогнем на България", пише Борисов в социалните мрежи.

От обединението „Продължаваме Промяната – Демократична България“ излязоха с обща декларация по повод 1 година от началото на руската военна агресия срещу Украйна. В нея от коалицията посочват, че ще отстояват позицията на България като лоялен член на НАТО и ЕС и ще положат всички усилия да гарантират оказването на военното-техническа помощ на Украйна.

Декларират и че ще подкрепят Украйна в нейните евроатлантически стремежи, ще настояват за създаването на специален международен трибунал, който да преследва престъпленията на политическото и военното ръководство на Руската федерация и нейните съюзници, а като основен приоритет в управленската им програма ще изведат политиката за премахване на всички форми на зависимост, включително енергийна, на уязвимост, проникване и влияние от страна на Кремълския режим в България.

"Днес, по-силно от всякога, вярваме, че Украйна ще спечели тази война. Това е единствената надежда мирът в Европа да бъде възстановен!", се казва още в декларацията на ПП-ДБ.

Цялата декларация вижте ТУК.

България трябва да има единна позиция и редовно правителство, което дългосрочно да я отстоява, е позицията на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Войната е най-голямото зло за човечеството. За съжаление в 21 век отново сме свидетели на война в Европа, която отне десетки хиляди невинни живота, на път е да срине една европейска държава – Украйна, и хвърли стария континент в енергийна, продоволствена и социална криза.
Като държава, твърдо отстояваща евроатлантическите ценности, България осъди руската агресия срещу Украйна. И приносът на ДПС за това бе решаващ. Продължаваме последователно и категорично да защитаваме своята позиция", коментира той в социалните мрежи.

В обръщение към привържениците си лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов нарича войната в Украйна "граждански конфликт" и повтаря тезата си, че България не трябва да заема страна.

Костадинов тълкува включването на Владислав Горанов в списъка "Магнитски" като натиск от страна на САЩ към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да направи стабилно правителство с ПП-ДБ, за да гарантира прозападната ориентация на България, което, според тезите на "Възраждане", би могло да въвлече страната ни във войната.

По повод годишнината от войната в Украйна лидерът на БСП Корнелия Нинова изтъква, че целта трябва да е мир, а не война.

„Опустошителна, братоубийствена война с тежки последици за целия свят – в областта на енергийната сигурност, икономиката, инфлацията, бедността и доходите на хората.

Позицията на БСП е последователна и ясна: ненамеса на България, запазване на неутралитет, хуманитарна помощ за бягащите от войната, за майки с деца, но непредоставяне на оръжия и търсене на дипломатически изход.

Наблюдавайки събитията от последните дни, изглежда, че конфликтът се задълбочава. За нас пътят е прекратяване на военните действия, преговори по дипломатически път и установяване на траен мир. България може дори да бъде инициатор на такава политика, ако имаме повече самочувствие и характер – за нас целта е мир, а не война”, посочва Корнелия Нинова.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Кузманов отпадна на четвъртфиналите на турнира от сериите "Чалънджър" в Индия
Димитър Кузманов отпадна на четвъртфиналите на турнира от сериите "Чалънджър" в Индия
Йордан Йовчев – един велик шампион на 50
Йордан Йовчев – един велик шампион на 50