НОВИНИ

Икономист: Крайно нелогично е да се гласува бюджетът на служебното правителство

bnt avatar logo
от БНТ
16:42, 12.12.2021
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Планът ни за възстановяване получи обратна връзка от ЕК, с още доста пробойни и точки, по които не е постигнат консенсус. Отново по двете парещи теми - енергетика, т.е. какво правим с въглищните централи и правосъдие - какво правим с фигурата на главния прокурор. Това е междинна оценка, не е крайна.

Какво следва оттук нататък? Чисто технически срокът за официален отговор и оценка на ЕК изтича след броени дни, на 15 декември. Затова българското правителство е поискало отсрочка за преговорите, докато техническите детайли бъдат изчистени. Краен срок за отсрочката няма, но това е поредното потвърждение, че ЕК предпочита да води разговори с редовен, а не служебен кабинет.

Това означава и друго - че авансова вноска от 1,6 милиарда лева със сигурност няма да има. Парите не се губят, но ще дойдат с огромно закъснение, при всички положения след средата на следващата година.

Атанас Пеканов: Парите по Плана за възстановяване не са застрашени

Междувременно, от Националната статистика отчетоха, че за последното тримесечие има сериозен ръст на икономиката. Вместо 0,4 на сто, те ревизираха цифрите на 4,6 на сто. Ревизията е върху данните за Брутния вътрешен продукт на страната години назад по препоръка на Евростат и заради въвеждането на нова методология.

Това обаче променя коренно представата ни финансово къде се намираме и поставя редица въпроси и пред бъдещия държавен бюджет, който тепърва предстои да разберем в какъв финален формат ще бъде гласуван в парламента - по предложение на служебния или на редовния кабинет?

Темите в предаването "Бизнес.БГ" коментира икономистът от Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов.

Според него би било крайно нелогично да се гласува бюджета на служебното правителство.

Бюджетът е сбор от политиките на правителството, така че от тази гледна точка е странно, че служебното правителство го предлага, без да го консултира с коалицията, смята Стефанов.

Той прогнозира сериозно покачване на държавните разходи за догодина.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Бизнес.БГ"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четири са вече жертвите на инцидента в Сицилия
Четири са вече жертвите на инцидента в Сицилия
ЦСКА нанесе първа загуба на Черно море от септември и се откъсна пред "моряците"
ЦСКА нанесе първа загуба на Черно море от септември и се откъсна пред "моряците"