НОВИНИ

Израел нанесе въздушни удари в ивицата Газа - 14 жертви и поне 110 ранени

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:17, 06.08.2022
Чете се за: 03:32 мин.
По света
Слушай новината

При серия операции на окупирания Западен бряг Израел задържа 19 членове на палестинската групировка "Ислямски джихад" и нанесе въздушни удари в ивицата Газа. Съобщава се за 14 жертви, включително 5-годишно дете и влиятелен лидер на палестинската групировка.

Ранените са поне 110. Израел обясни въздушните удари с непосредствена заплаха от Палестински "Ислямски джихад". Срещу еврейската държава през нощта бяха изстреляни близо 200 ракети от ивицата Газа, повечето от тях прихванати от системата Железен купол, съобщи Израелската армия.

Израелските военни предупредиха, че настоящата операция може да продължи седмица. Противовъздушна тревога имаше през целия ден в редица израелски градове. "Ислямски джихад" обяви, че една от мишените ѝ е било летище Бен Гурион в Тел Авив, но ракетата е паднала на 20 километра от комплекса.

Според израелските власти летището продължава да работи нормално. Израел бомбардира десетки цели на "Ислямски джихад" в Газа, включително два оръжейни склада и шест работилници за ракети. Поразени са и поне пет къщи.

"Ние сме мирни хора, стоим си вкъщи, не сме свързани с нищо. Обадиха ни се и казаха, напуснете къщата незабавно. Не знам какво става, случи се внезапно. Нямам думи", заяви Ибрахим Шамалах, собственик на поразена къща.

През изминалата седмица животът в палестинските територии стана по-труден след като Израел затвори границите заради опасения, че "Ислямски джихад" може да потърси реванш за ареста на един от своите лидери в Дженин на Западния бряг.

Задържането му е част от серия арести след вълна от нападения на израелски араби и палестинци, отнели живота на 17 израелци и двама украинци. Израел прекрати доставките на гориво, което блокира единствената електростанция за 2,3 милиона палестинци в ивицата Газа.

"Електростанцията е затворена. Така електроразпределението губи 60 мегавата. Очакваме времето, през което има захранване, да намалее до четири часа", допълни Мохомед Табет.

Палестински "Ислямски джихад" е сред най-силните групировки в Газа. Има подкрепата на Иран, щабът ѝ е в сирийската столица Дамаск. Хамас, който управлява Газа, не е мишена на израелските удари, защото засега не се включва в конфликта, но това бързо може да се промени.

Сегашното стълкновение е най-сериозното между Израел и ивицата Газа след 11-дневната война от май миналата година. Конфликтът тогава отне живота на повече от 250 палестинци, израелските жертви бяха 13. Египет често играе посредническа роля в постигане на примирие. Като част от процеса сега в Кайро се очаква делегация на "Ислямски джихад".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хакери атакуваха сайта на Българската агенция по безопасност на храните
Хакери атакуваха сайта на Българската агенция по безопасност на храните
Два сигнала за открити невзривени боеприпаси по Южното Черноморие
Два сигнала за открити невзривени боеприпаси по Южното Черноморие