НОВИНИ

Израел отвори нов евакуационен прозорец за жителите на Ивицата Газа

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
08:15, 15.10.2023 (обновена)
7906
Чете се за: 04:55 мин.
По света
Слушай новината

Израелската армия отвори нов евакуационен прозорец за жителите на северната част на Ивицата Газа. Хората имат възможност да се изтеглят на юг от долината Уади Газа до 13.00 часа. По границата между Израел и анклава се съобщава за засилена активност на израелската армия - в небето кръжат самолети, бойните редици се групират.

Израел засили предупрежденията за сухопътна инвазия в Ивицата Газа и затвори за цивилни районът в близост до границата с Ливан на север, след като тази сутрин един човек загина при обстрел с противотанкови ракети от ливанска територия. Жертвите на войната вече са над 3600. Съединените щати изпратиха още един самолетоносач в източното Средиземноморие, за да предотвратят разрастване на конфликта.

Един милион души за една седмица са напуснали северната част на Ивицата Газа

Облаци дим се издигат отново над Газа тази сутрин, през нощта Хамас не спря ракетния обстрел към израелските територии. Напрежението заради очакваната сухопътна инвазия продължава да расте. Край град Ашкелон се виждат множество танкове и бронирани машини на израелската армия в готовност за бойни действия.

"Разположили сме сухопътни сили по протежението на Ивицата Газа и се подготвяме за следващата фаза от операциите. Призоваваме отново всички хора в северна Газа, в град Газа да отидат на юг. Чуйте нашите предупреждения. В този район ще има големи военни действия", заяви Джонатан Конрикус - говорител на Израелската армия.

Дълги опашки от автомобили, камиони, мотори и каруци имаше вчера по пътищата на северната част на ивицата. 35 000 души са се скрили в подземието на основната болница в град Газа, в очакване на сухопътната операция на Израел. В град Газа много хора взеха най-необходимия багаж и потърсиха убежище в училища, управлявани от хуманитарните екипи на ООН. Фади Далоул е баща на 6 деца, с които е напуснал северната част.

Фади Далоул - жител на Газа: "Откакто пуснаха листовките непрекъснато ни е страх, особено през нощта. Децата ме прегръщат и плачат, крещят."

Сара Далоул: "Плаша се, когато няма хора наоколо. През нощта спя, гушната в татко. Как ще живеем? Цял живот. Толкова е страшно..."

Нови призиви към Израел да отмени заповедта за евакуация в Ивицата Газа

Лидерът на Хамас Исмаил Хание се срещна в Катар с иранския външен министър Хосеин Амир Абдолахян. Хание обяви, че палестинците няма да мръднат от Газа, а Израелската армия отново обвини Хамас, че използва цивилните за жив щит.

"Няма да има разселване от Газа, няма да има разселване от Западния бряг. Нашето решение е да останем в родината си", каза Исмаил Хание - лидер на терористичната организация Хамас.

"Хамас активно пречи на цивилните да се изтеглят на юг. Сега, ако това не е най-зловещото и подло използване на цивилни по време на война, не знам какво е", каза Джонатан Конрикус - говорител на Израелската армия.

От ООН предупредиха, че за 2 милиона души липсата на вода вече е въпрос на живот и смърт. В Рафа близо до границата с Египет палестинци чакат с часове, за да си набавят вода и газ. Напрежението е високо и по границата между Израел и Ливан, където са разположени танкове на израелската армия.

снимки: БТА

Документ, открит в автомобила на един от терористите, атакували в събота, показва, че бойците на Хамас са били напълно подготвени за развоя на събитията - убийства, отвличане на заложници, опожаряване на къщи, автомобили и полета. Всички тези операции са били описани в документа с кодови названия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уелс посреща Хърватия с възможност да запази шансове за Евро 2024
Уелс посреща Хърватия с възможност да запази шансове за Евро 2024
Норвегия приема Испания в опит да се добере до второто място
Норвегия приема Испания в опит да се добере до второто място