НОВИНИ

Израел отново осъмна със звук от сирени, 16 души загинаха

Ния Прелджич
от Ния Прелджич
12:07, 17.10.2024
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Бейрут - израелски удари
Снимка:
Слушай новината

Нова серия от удари в Близкия изток. Израелската армия атакува позиции на мироопазващите сили на ООН в Южен Ливан, а по-рано изстреля ракети срещу Сирия. Съединените щати нанесоха удари по пет подземни склада за оръжия на хутите в Йемен. Ракети бяха изстреляни и от Ливан към град Хайфа в Израел.

Жителите на град Хайфа в Израел отново се събудиха със звука на сирени за въздушна тревога.

Ракета, изстреляна от Ливан, беше прихваната от израелската отбранителна система. Иран предупреди, че ще „нанесе нов болезнен удар“, ако Израел атакува ирански обекти. В интервю за Ройтерс от Хамас коментираха отказа на Израел да обяви едностранно примирие в Ливан.

„Мисля, че двата фронта в Ливан и в Газа са толкова сложни и преплетени, че не е лесно да се постигне постоянно прекратяване на огъня или постоянно решение на този конфликт, без да се разреши първоначалният, който е в Газа“, заяви Басем Наим, член на Хамас.

ООН съобщи, че наблюдателна кула в базата на сините каски от ЮНИФИЛ в Ливан е била ударена от израелската армия. Организацията нарече атаката "директна и очевидно умишлена". През последните дни имаше няколко израелски атаки, при които бяха ранени членове на мироопазващите сили.

"Вижте какво направи Израел с ЮНИФИЛ. "Казахме ви да си тръгнете, ако останете, можете да бъдете нападнати." Скандален аргумент. Така че, ако използват този аргумент срещу силите на ООН, разположени и упълномощени от Съвета, какъв шанс имат палестинските, а сега и ливанските цивилни?", каза Мохамед Мустафа, министър-председател и министър на външните работи и на емигрантите, Палестина.

При израелска атака загина кметът на южния град Набатие, убити са и други 15 души.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ига Швьонтек съобщи, че треньорът Вим Фисет се присъединява към екипа й
Ига Швьонтек съобщи, че треньорът Вим Фисет се присъединява към екипа й
Задържаха мъж с множество артефакти от Второто българско царство
Задържаха мъж с множество артефакти от Второто българско царство