НОВИНИ

Как се приема идеята повторното явяване на матура да се заплаща?

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
21:03, 29.03.2024
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

За явяване втори път на матура за повишаване на оценката, нужна за кандидатстване в университет, ще се заплаща такса. Това предвижда проект за промени в наредбата за оценяването, който е предложен от Министерството на образованието и науката.

Все още не е ясно какъв ще бъде нейният точен размер, но той трябва да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование.

Пламен тази година завършва 12-и клас в Немската езикова гимназия в Бургас. Дори и срещу заплащане би се явил на поправителна матура за по-висока оценка.

"Ако е била първия път по-ниска защо да не се явя втори път? Втора възможност, защо да не пробвам? Не смятам, че ще имам ниска оценка на тази матура", казва Пламен.

Омбудсманът Диана Ковачева остро възрази срещу намерението на Просветното министерство да въведе такса за повишителна матура и определи решението като незаконно, като призова да се отмени текста от наредбата.

"Законът за държавните такси постановява много ясно, че всички документи, които се издават от Министерството на образованието и всички документи, свързани с образованието, са безплатни. Аз съм възмутена от подобна идея да се взимат пари от децата за желанието им да учат повече и да се явят на поправителна матура", коментира Диана Ковачева.

Платена или не - втората матура няма да доведе до по-високи резултати, смятат от учителския синдикат.

"Форматът за държавния зрелостен изпит втората матура е изключително труден, много е усложнен. За мен това е излишно ниво-на 3-ти, 4-ти курс студенти. И оттам идват и по-ниските резултати, които отбелязват нашите ученици", посочи Константин Янков, председател на Синдиката на българските учители към КНСБ-Бургас.

А директорите са обнадеждени.

"Резултатите, които ще покажат зрелостниците, би трябвало да са по-добри, защото те ще са си разбрали грешката по време на първите зрелостни изпити. Едно първо явяване не всеки го понася толкова добре. Има някаква така да се каже сценична треска", каза Янчо Стойчев, директор на Спортно училище "Юрий Гагарин" - Бургас.

За учениците, които ще държат матура през тази година, ще има възможност да поправят оценката си през август или септември.

Репортери: Елеана Цанова, Карина Караньотова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деница Сачева: Състезанието за това чия е вината не беше започнато от нас и няма да бъде продължено от нас
Деница Сачева: Състезанието за това чия е вината не беше започнато от нас и няма да бъде продължено от нас
Левски надви Славия пред собствена публика в най-старото столично дерби
Левски надви Славия пред собствена публика в най-старото столично дерби