НОВИНИ

Комисията по здравеопазване иска включване на личните лекари и поликлиниките в общинската система

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
16:00, 04.11.2020
Чете се за: 00:47 мин.
У нас
комисията здравеопазване иска включване личните лекари поликлиниките общинската система

Комисията по здравеопазване иска включване на личните лекари и поликлиниките в общинската система за диагностициране и лечение на COVID-19. За това призова Красимира Лазарова, част от екипа на Спешна помощ в София на днешното заседание на Комисията по здравеопазване към Столичния общински съвет.

Тя обясни още, че записват по 75-85 адреса на тежкоболни хора, някои от които дори не могат да дочакат линейката.

Законово основание общината да вмени повече задължения на джипитата обаче няма, защото личните лекари вече не подлежат на контрол нито от страна на общината, нито от страна на управителите на поликлиниките, стана ясно на днешното заседание.

От вчера Столичната община все пак води разговори с управители на поликлиники и сдружението на общопрактикуващите лекари, обяви ресорният заместник кмет Дончо Барбалов. Засега обаче конкретни резултати от тези срещи няма.

Председателят на Комисията по здравеопазване Антон Койчев обясни, че общопрактикуващите лекари не са към диагностично консултативния център. Те са наематели и са на друг регламент.

По думите на общинския съветник Диана Тонова, още в самото начало, когато се развила кризата, било ясно, че общинското здравеопазване ще има подпомагащи функции - това е задължение на държавата, на национално ниво.

Общинските съветници от Комисията по здравеопазване единодушно подкрепиха и директора на Четвърта градска болница - д-р Аркадий Иванов, като общинският съветник проф. Иво Петров коментира, че д-р Иванов е един от най-достойните лекари не само в общинското здравеопазване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жозе Моуриньо: Лудогорец не случайно е 9-а поредна година шампион
Жозе Моуриньо: Лудогорец не случайно е 9-а поредна година шампион
Арда е на 1/8-финал за Купата след победа над Спартак във Варна
Арда е на 1/8-финал за Купата след победа над Спартак във Варна