НОВИНИ

Лидерите на ЕС обсъждат в Прага новите санкции срещу Русия и енергийната криза

Александър Марков
от Александър Марков
11:47, 07.10.2022 (обновена)
Чете се за: 05:12 мин.
По света
Слушай новината

Лидерите на страните от ЕС заседават в Прага, тъй като Чехия в момента председателства Европейския съвет.

Срещата им се провежда ден след като в чешката столица се събра "Европейската политическа общност", за да демонстрира единство и сътрудничество по отношение на сигурността и енергетиката. В дневния ред на лидерите на 27-те са новите санкции срещу Русия, мерки за стабилизиране на енергийния сектор и икономиките на страните-членки. Президентът Румен Радев представлява България.

Ако съдим по единодушно приетият осми пакет санкции срещу Русия, то днес лидерите трябва да покажат единодушие и по основния въпрос - как да бъде намалена цената на енергията в ЕС, така че да бъдат стабилизирани европейските икономики. По въпроса за продължаващата подкрепа за Украйна има известни различия между някои страни членки каква да бъде тя. 27-те ще обсъждат една основна идея - налагането на таван на цената на природния газ за ЕС.

По въпроса за помощта на Украйна, късно снощи френският президент Еманюел Макрон заяви, че Франция ще продължи да изпраща артилерийски установки "Цезар" към Киев. Има обаче страни като Унгария и България отказват да изпращат въоръжения към Украйна.

Осмият пакет санкции срещу Русия включва таван върху цената на руския петрол, както и мерки против избягването налагането на санкции като отказ на предоставянето на транспортни, брокерски и финансови услуги по отношение на транспортирането на руски петрол към трети страни, както и санкции срещу поредния кръг лица от руския елит.

"Енергийните цени нарастват стремглаво, но ако погледнете назад през последните седем месеца, ще видите, че Русия целенасочено и систематично намали доставките на газ за ЕС, но ние бяхме способни да компенсираме, като напълним хранилищата си 90%, привлякохме надеждни доставчици на втечнен газ като Норвегия и САЩ и успяхме да пренасочим свръхпечалбите на енергийните компании и да ги пренасочим към тези, които са в нужда", заяви Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия.

"Трябва да намалим цената на енергията, но това е икономически въпрос, колкото е и въпрос на сигурността. Русия манипулира с цените на енергията. Досега петролният пазар беше доминирана от олигополистична страна, която доставяше суровината. Сега искаме да намалим цената и да намалим количествата, които внасяме. Енергията е най-важният геостратегически въпрос днес, свързан с войната, но и с баланса на силите в света", подчерта Жозеп Борел, върховен представител по външната политика и политиката на сигурност и отбрана на ЕС.

"Ще обсъдим следващите мерки, които трябва да вземем по отношение на Украйна. Украйна се нуждае от тежко въоръжение и от танкове, от оръжия. а страните - членки могат да ѝ ги осигурят на фона на действията на Русия, която засилва своята инвазия и е все по-отчаяна. Трябва да отговорим по подобаващ начин, за да помогнем на Украйна да спечели тази война", заяви Роберта Мецола, председател на Европейския парламент.

Снимки: БГНЕС

"Нашата задача, нашият ангажимент е много силен. И този път победата ще бъде наша. Преди всичко трябва да изграден много надежден план за сдържане. Режимът в Кремъл не трябва да иска да тества вашата възможност да за отговор. За това сдържане, сдържане и още веднъж - сдържане. Ние трябва да сме силни и да не позволяваме да ни манипулират, защото режимът в Кремъл е много добър в това", посочи Гитанас Науседа, президент на Литва.

Според президента Румен Радев, един от начините да бъде намалена цената на енергоресурсите е чрез пренос на повече азерски газ през българската и румънската газова инфраструктура. Той заяви, че Норвегия, Азербайджан и Турция са ключов партньор на ЕС по отношение диверсифициране на маршрутите и източниците на природен газ за европейските икономики, които според него към момента са заплашени от дейност реализация заради кризата.

Вижте повече в прякото включване на Александър Марков от Прага

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Пд към привържениците: Нека да напълним сектора за гости на "Георги Аспарухов"
Ботев Пд към привържениците: Нека да напълним сектора за гости на "Георги Аспарухов"
Янислав Герчев и Божидар Темелков отпаднаха още на старта на Световното по джудо
Янислав Герчев и Божидар Темелков отпаднаха още на старта на Световното по джудо