НОВИНИ

Македонското МВР е сезирало прокуратурата заради посещение на деца от художествено студио в България

Александър Марков
от Александър Марков
23:46, 20.07.2023
5236
Чете се за: 03:22 мин.
По света
македонското мвр сезирало прокуратурата заради посещение деца художествено студио българия
Слушай новината

Министерството на вътрешните работи на Република Северна Македония е изпратило сигнал до прокуратурата в Битоля срещу художественото студио “Малък Битолски Монмартър”. Това е съобщил вътрешният министър на страната Оливер Спасовски, цитиран от в. “Независен”.

“Независен” уточнява, че художественото студио е водило на няколко пъти деца в България, включително на срещи с български политици, между които и президентът Румен Радев. Изданието цитира Спасовски, който е заявил, че знае за тези случаи от медиите, полицията е информирала прокуратурата в Битоля и очаква развитие.

Повод за тези действия са писма от организация, наречена “Първото детско посолство “Мегяши”, която твърди, че децата, водени в България, са политически употребени, били са изпратени там без съгласието на техните родители за програмата им и са се снимали с политици, за да бъдат употребени за пиар и маркетинг цели. Децата са от детското арт ателие “Св. св. Кирил и Методий” и в началото на юли заедно със свои връстници от България рисуваха картина с размери 5 на 6 метра, изобразяваща мечтаното единство между Северна Македония и България пред Народния театър в София, припомня БТА.

Това е третата поред среща на млади художници от двете държави в рамките на кампанията “От двете страни на границата” на д-р Милен Врабевски и Фондация "Българска памет", а президентът Румен Радев прие на „Дондуков“ 2 художниците от България и Република Северна Македония, които участват в инициативата за добросъседство и приятелски отношения между двете държави.

Деца от България и Северна Македония рисуват пред Народния театър (Снимки)

Във Фейсбук бившият външен министър и депутат от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева написа: “Правителството на Северна Македония стигна ново дъно: вътрешният министър Оливер Спасовски нареди на полицията да започне досъдебно производство срещу учител, защото завел деца да рисуват в България - пред Народния театър и в Пловдив, а след това посетили българския парламент и президентството.”

Захариева посочва, че “колегите от РСМ не разбират, че сякаш правят отчаяни крачки да се присъединят към един много фамозен световен клуб, но не ЕС, а за все по-намаляващия клуб на тоталитарните режими”. “Всъщност се сещам, че учител може да бъде преследван от полицията за такова деяние само в Русия, Беларус и Северна Корея. А всички си мислехме, че на Балканите сме затворили тази мрачна страница от историята. Жалко, тъжно, подло и абсурдно”, допълва още Захариева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трудни съперници за Лудогорец в Шампионската лига, ако "орлите" отстранят Олимпия Любляна
Трудни съперници за Лудогорец в Шампионската лига, ако "орлите" отстранят Олимпия Любляна
Макрон назначи нови лица в управлението
Макрон назначи нови лица в управлението