НОВИНИ

Мними екскурзоводи се появиха около туристическите обекти в Несебър и Созопол

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Елеана Цанова
21:39, 30.06.2024
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Туристическият бранш сигнализира за проблем със сивия сектор. В разгара на сезона екскурзоводи по Южното Черноморие изразиха своето недоволство по повод зачестилите случаи на нелицензирани гидове, които упражняват дейността незаконно и подбиват цените. Най-често нелоялната практика на мними екскурзоводи се наблюдава около туристическите обекти в Несебър и Созопол, където са едни от най-големите туристически групи.

В разгара на летния сезон все повече мними екскурзоводи се появяват на юг по морето. Проблемът е от години, като в повечето случаи гидовете без лиценз работят с нелегални туроператори и превозвачи.

Кристалина Пирева, председател на Югоизточния съюз на екскурзоводите: “Не може един да плаща лиценз, който струва няколко хиляди лева, да спазва всички правила, да си плаща застраховките и в един момент едни хора, дошли от къде ли не - и от чужбина, и от България, да си правят едни странички във Фейсбук, да събират хора от улицата и да предлагат дъмпингови цени най-вече.”

Бояна Спасова, екскурзовод: “Колеги с руски, с немски езици доста дълги периоди стоят без работа. При всички положения те подбиват цената на хонорарите, защото екскурзоводът е свободна професия, не всички колеги са на трудови договори.”

Работещите в сивия сектор са и некомпетентни да упражняват професията.

Бояна Спасова, екскурзовод: “Информацията понякога не е меродавна, която се поднася на туристите. Аз водя на полски и разбирам езика и чувам какво говорят.”

От Комисията за защита на потребителите заявиха, че до края на май са извършени около 100 проверки на туроператори и екскурзоводи.

Игнат Арсенов, директор на ГД “Контрол на пазара” към КЗП: “Законът предвижда и съответната санкция за туроператор, който наеме неправоспособен екскурзовод, като там глобата е от 1000 до 2000 лв.”

От комисията правят проверки и по подадени жалби и сигнали.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Макрон призова за "голямо обединение" срещу крайната десница на втория тур на изборите във Франция
Макрон призова за "голямо обединение" срещу крайната десница на втория тур на изборите във Франция
Съдът остави в ареста хакера Теодор Илиев, известен с псевдонима "Емил Кюлев"
Съдът остави в ареста хакера Теодор Илиев, известен с псевдонима "Емил Кюлев"