НОВИНИ

МВнР и ММС излязоха с обща позиция относо допускането на атлети от Русия и Беларус у нас за олимпийската квалификация по таекуондо

Състезанието ще се проведе в България между 9 и 11 март, а по предварителни заявки в надпреварата трябва да се включат и четирима представители от Русия и Беларус, които ще участват с неутрален статут.

bnt avatar logo
от БНТ
17:02, 07.03.2024
Чете се за: 01:57 мин.
Спорт
Слушай новината

Министерствата на външните работи (МВнР) и на младежта и спорта (ММС) публикуваха съвместно заявление по повод предстоящата олимпийска квалификация по таекуондо, която ще се проведе в България между 9 и 11 март, а в нея ще се включат четирима представители от Русия и Беларус, които ще участват с неутрален статут.

Повод за декларацията е станало нота от Посолството на Украйна в София, в която оттам отправят апел въпросните състезатели да не бъдат допуснати на българска територия.

От Министерствата на външните работи и на младежта и спорта подчертаха "категоричната и последователна позиция на Република България за осъждане на непредизвиканата и неоправдана военна агресия на Руската федерация срещу Украйна, подпомагана от Беларус" и увериха, че страната ни "се ръководи и спазва последователно единния подход на Европейския съюз и неговите държави-членки спрямо Русия и Беларус след началото на руската военна агресия срещу Украйна".

В същото време от МВнР и ММС обърнаха внимание още на факта, че "към настоящия момент в областта на спорта няма наложени ограничителни мерки на Европейския съюз спрямо Русия и Беларус" и споделиха кой е единственият орган, който може да вземе решение по казуса.

"Решението относно евентуалното допускане или недопускане до участие на конкретни състезатели в предолимпийския европейски квалификационен турнир по таекуондо в България, е от компетентността на Световната федерация по таекуондо", се казва в общата позиция на двете министерства.

"В същото време, препоръчваме да не се допуска участието на упоменатите в нотата на Посолството на Украйна в София спортисти", завършва декларацията.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преговори ще има, но кога - нова порция сблъсъци между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ
Преговори ще има, но кога - нова порция сблъсъци между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ
Транспортен хаос в Германия заради стачки
Транспортен хаос в Германия заради стачки