НОВИНИ

Депутатите приеха нов мораториум на цените на тока и парното

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:06, 16.12.2021
Чете се за: 05:15 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Депутатите приеха нов мораториум върху цените на тока, парното и водата. Той предвижда замразяване на цените за срок от три месеца и половина. Така временно се изземват функциите на Комисията за енергийно и водно регулиране за този период.

Мораториумът ще важи от 16 декември 2021 г. до 31 март 2022 г. и влиза в сила след обнародването му в "Държавен вестник". Цените се замразяват на нивата към днешна дата, а не както беше прието първоначално - от 1 януари.

Вчера депутатите приеха предложението на ГЕРБ-СДС да бъде въведен мораториум върху цените. Решението обаче се оказа невъзможно, тъй като включваше замразяване на цените на нивата от 1 януари 2021 г. Тогава те бяха по-ниски от сегашните.

Преди замразяването от КЕВР предлагаха цените на парното да се увеличат с до 30%, а на тока с 10% от 1 януари. Причината - покачване на международните пазари на основните ресурси за производство на ток.

НС ще прегласува мораториума върху цените на тока, водата и парното

Първи критики към новия мораториум изразиха вчера от Министерския съвет като посъветваха депутатите или да отменят приетия текст или да го променят. Според изпълнителната власт, ако има мораториум, той трябва да бъде срочен. Ако няма - депутатите трябва да работят за промяна на Закона за енергетиката.

Твърдо срещу мораториума се обявяват от ДПС.

Със забележка го приемат от "Демократична България", които вчера обявиха, че са срещу намесата на държавата в работата на Комисията за енергийно и водно регулиране. Оттам изтъкнаха, че ако бъде взето такова решение, то трябва да бъде с временен характер.

Председателят на временната комисия за справяне с енергийната криза Радослав Рибарски от "Продължаваме промяната" обяви от парламентарната трибуна, че е нужно да бъде отложено шоковото поскъпване за кратък период, защото може да доведе и задълбочи социалната криза.

"Предложеният проект е ограничен във времето с цел да намали намесата на държавата в дейността на енергийния регулатор", обясни Рибарски.

Председателят на комисията за енергийната криза: Мораториумът за цената на тока не беше структуриран правилно

По-дълъг срок на мораториума предложиха от ГЕРБ-СДС.

"Действително това, което казахте - сте прав, но трябва да се помисли за конкретната дата, до която трябва да действа мораториума", обърна внимание бившият енергиен зам.-министър от ГЕРБ Жечо Станков.

Според Тома Биков от същата коалиция замразените цени трябва да важат до 1 юли когато изтича регулаторния период.

Остро срещу изказването на ГЕРБ-СДС се обърнаха от БСП. Според Георги Свиленски именно бившите управляващи са объркали текста вчера и той трябва да бъде коригиран.

Георги Свиленски: Срокът на мораториума върху цената на тока ще е 3 месеца

"Дайте възможност на министъра на енергетиката да си влезе напълно в правомощията, дайте толеранс на правителството, и то не само два дни", призова Любомир Каримански от ИТН.

Решението за мораториума беше подкрепено и от партия "Възраждане" като от политическата формация изразиха съмнение и за конфликт на интереси от депутата Тома Биков. Самият Биков отрече.

Остро срещу мораториума отново изразиха позиция от ДПС.

"Все още се чудя защо водим някакъв дебат за мораториума, а трябва да бъде дебатът как да помогнем на бизнеса, от вчера вече е енергийна криза, не само ценова", коментира Рамадан Аталай от ДПС.

Той предупреди, че мораториумът ще се отрази много зле на цялата икономика. И призова депутатите да отменят изцяло замразяването на цените.

"Вие колеги създадохте криза, учудвам се защо продължавате да го обсъждате", каза още Аталай.

От ДПС предложиха още да се работи за законодателни мерки, които да гарантират, че няма да поскъпне цената на тока, парното и газа.

Според партия "Възраждане" налагането на мораториум е грешка, независимо дали се коригира текстът на документа или не.

Цените, които ще бъдат замразени, ще важат само за битови потребители. Няма да бъдат замразявани цените на тока за бизнеса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова авиационна техника за обучение на млади пилоти
Нова авиационна техника за обучение на млади пилоти
Стефка Костадинова: Надявам се да не извадят бокса и щангите от Игрите
Стефка Костадинова: Надявам се да не извадят бокса и щангите от Игрите