НОВИНИ

Общественият съвет към ЦИК: Искат се няколко неотложни промени в изборните правила

живо брифинг цик
bnt avatar logo
от БНТ
18:46, 22.06.2023
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Искат се няколко неотложни промени в изборните правила - това се казва в позиция на Обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК), изпратена до медиите. Общественият съвет е направил анализ за основните проблеми по време на провеждането на избори.

Нататък реформите трябва да са постепенни, настояват наблюдателите. Проблемите от предсрочните парламентарни избори на 2 април – познати от по-рано и нововъзникнали, изискват от народните представители селективен подход заради ограниченото време до следващите избори (по календар или евентуално предсрочни), коментират от Обществения съвет.

Пълния анализ можете да видите ТУК

Според Обществения съвет връщането към изцяло машинното гласуване с отчитане на резултатите от флашки ще намали проблемите с изгубените гласове при ръчното броене на два вида хартиени бюлетини.

Анализът съдържа типологизация на наблюдаваните грешки при броенето в местата за гласуване, значителна част от които са минали филтрите на РИК и ЦИК. Сред посочените куриозни примери е безполезното усилие на някои секционни комисии да сумират преференциите от машинните и хартиените бюлетини, въпреки че правилата ги улесняваха да прескочат поне това упражнение по аритметика. Предложени са мерки за подобряване на формуляра за протокола с резултатите, на обучението и мотивацията на СИК, включително съкращаване на часовете за гласуване.

Законови и методологически празнини изкушават СИК и РИК в късните часове след изборния ден да натъкмяват "неизлизащи" гласове с математически хитрости като прибавянето или отнемането им към/от категорията "Не подкрепям никого". В анализа се предлага да бъдат формулирани максимално допустими несъответствия, а при надхвърлянето им в РИК задължително да се отварят чувалите за повторно броене на бюлетините.

Оспорваната идея за видеоизлъчване и видеозаписи от секциите позволи на анализаторите да надникнат в кухнята на СИК с техните добри, недотам добри или учудващо безсмислени практики. В същото време положително приетата от обществото замяна на "тъмните стаички" с паравани за гласуване се натъкна на нежеланието на правителството и на ЦИК да дадат на общините конкретни указания. Резултатът бяха твърде разнообразни по места, понякога причудливи и нефункционални "модели". Общественият съвет препоръчва запазване на видеоконтрола за непосредствено предстоящите избори и единна държавна поръчка за параваните за всички секции.

В приложение към този имейл са текстови файлове с настоящето съобщение за медиите и с пълния текст на анализа на Обществения съвет към ЦИК. В началото на анализа от 15 страници е резюме на основните наблюдения и препоръки (5 страници).

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денков и Габриел разговаряха с посланиците на страните-членки на ЕС у нас
Денков и Габриел разговаряха с посланиците на страните-членки на ЕС у нас
Илхан Кючюк за доклада за РСМ: Не работя под диктат, трябва повече време за решаване на проблемите там
Илхан Кючюк за доклада за РСМ: Не работя под диктат, трябва повече време за решаване на проблемите там