НОВИНИ

Отлична оценка за волейболните национали под 18 г. след лагера в София

Селекционерът Десислава Величкова е впечатлена от възможностите на подрастващите таланти

десислава величкова успеха волейболните национали години магия вичко работа
Снимка: БФ Волейбол, startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ
14:00, 30.11.2023
Чете се за: 04:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Задоволство от проведения втори тридневен лагер в София изрази треньорският щаб на националния отбор по волейбол на България под 18 години.

Под ръководството на Десислава Величкова, Андреа Буратини и Николай Хаджииванов група от 21 състезатели проведоха няколко тренировки в столичната зала "Христо Ботев" между 27 и 29 ноември. Повиканите състезатели са показали много добра форма, както и старание по време на тренировките в София.

"Лагерът премина много добре. Момчетата тренираха с удоволствие. Бяха много съзнателни и съвестни, даваха най-добро. От треньорския щаб определено сме доволни от нивото на подготовка на състезателите. Формата им бе добра, а при някои състезатели определено даже е много добра. Надяваме се така да се запази и да наградим малко повече за лятото", коментира селекционерът Десислава Величкова за официалния сайт на БФВ.

Това е втори сбор за състава, който бе повикан между 30 октомври и 1 ноември. Повиквателна получават волейболисти родени през 2007, 2008 и 2009 г.

"Всеки един следващ мини лагер ще има нови момчета. На базата на тази подготовка и за следващия национален отбор, който 2008/2009, искаме да видим колкото се може повече момчета, за да може да изберем най-доброто и да изградим един боеспособен състав. Това важи, както за 2007/2008, така и за 2008/2009", добави Величкова.

По план са предвидени още серия от подобни микроподготовки, с които да бъдат селектирани най-добрите волейболисти за големите турнири през 2024 г. През тази година отборът постигна първо място на Балканското първенство в Албания и второ на европейското първенство в Подгорица, Черна гора. В края на месец декември националите ще пътуват до Рим, където ще проведат съвместна подготовка с италианския национален отбор в същата възраст. Именно срещу "Скуадра адзура" тази година тимът ни игра финал на Евроволей 2023 за мъже под 17 години, в който отстъпихме. Лагерът ще бъде между 27 и 30 декември.

"Целта на тези микролагери е да видим моментното ниво на състезателите. Както и да видим нови играчи как ще паснат на националния отбор, защото едно е клубните отбори да си най-добър, а друго е да дойдеш да тренираш с най-добрите в България", разказва Величкова.

В селекцията на треньорския щаб за тези лагери има и нови имена.

"Интересно влязоха на лагера новите. Дойдоха леко притеснени, но с тренировките ситуацията се оправяше. С всяка следващата тренировка са по-добри", разкри Величкова.

След успешното лято за подрастващите национални отбори на България, това се е отразило и на вътрешните първенства.

"На първенството на кадетите (родени през 2007, 2008, 2009 г.) нивото е много високо. Има отбори, които са на доста високи ниво и това е много важно за момчетата, защото мачовете срещу такива отбори не се знае как ще завършат. Стават 5-геймови битки. Те растат в такива битки. И затова този набор е така добре подготвен", посочи селекционерът.

През 2024 година националите, водени от Десислава Величкова, ще участват на Балканско първенство и на европейско първенство за мъже под 18 години, което ще се проведе в София и Пловдив (10-21 юли). За еврошампионата се класираме без квалификации по правото на домакин. Последният голям форум е световното първенство за мъже под 17 години, което ще е през август.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Вътев за протеста на фермерите: Това не е лицето на българското земеделие
Кирил Вътев за протеста на фермерите: Това не е лицето на българското земеделие
Освободиха от поста зам. главния секретар на МВР Станимир Станев
Освободиха от поста зам. главния секретар на МВР Станимир Станев