НОВИНИ

Първични избори в Унгария: Опозицията определя съперник на Виктор Орбан

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
20:40, 17.10.2021
Чете се за: 01:27 мин.
По света
Слушай новината

Смятаният за аутсайдер католик, кмет на малък град и баща на седем деца Петер Марки-Зай води пред родената в България Клара Добрев в днешния втори тур на първичните избори за общ кандидат за премиер на унгарската опозиция.

На парламентарния вот догодина сегашният премиер Виктор Орбан ще се изправи за първи път срещу общ опозиционен фронт, обединил леви и десни формации.

И двамата опозиционни кандидати за премиерския пост са за премахване на сегашната "нелиберална държава", подобряване на влошените отношения с Брюксел и приемане на еврото в обозримо бъдеще.

Как и защо родената в София Клара Добрев може да стане премиер на Унгария

49-годишната Добрев е настоящ заместник-председател на Европейския парламент. Голямото ѝ предимство е нейният политически опит, големият минус - собственият ѝ съпруг Ференц Дюрчани - бивш унгарски премиер.

През 2006 г. стана ясно, че той е излъгал за състоянието на икономиката за спечелване на изборите. Окончателна победа на Марки Зай би осуетила стратегията на управляващата партия Фидес да представя опозицията като марионетки на социалиста Дюрчани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нюкасъл започна със загуба новата ера в клуба
Нюкасъл започна със загуба новата ера в клуба
Заради "Вера Су": Взеха нови проби от водите край Камен бряг
Заради "Вера Су": Взеха нови проби от водите край Камен бряг