НОВИНИ

Политическите репресии в Русия се увеличават, алармира Мариана Кацарова, докладчик на ООН за правата на човека в РФ

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
16:40, 27.09.2024
Чете се за: 09:07 мин.
По света
политическите репресии русия увеличават алармира мариана кацарова докладчик оон правата човека
Снимка:
Слушай новината

Политическите репресии в Русия се увеличават, политическите затворници в страната са над 1200. Това съобщи в специално интервю за БНТ Мариана Кацарова, докладчик на ООН за правата на човека в Русия.

Тоня Димитрова, БНТ: В новия си доклад казвате, че Русия е управлявана от държавно спонсорирана система на страх и наказания, употреба на мъчения и то с абсолютна безнаказаност. Тежки думи, но не и неочаквани. Кое е новото в тазгодишния ви доклад за състоянието на правата на човека в РФ, в сравнение с предишния от миналата година?

Мариана Кацарова: Това, което е различно, е, че е станало много по-страшно и ситуацията се е влошила още повече. Тоест същите политически репресии, които аз описах в доклада миналата година, вече са на ново, по-интензивно равнище, защото руските власти приеха поправки на едни от драконовските си закони, които от една страна са свързани с гражданското общество, което е станало мишена за властите, а от друга страна - това са закони, законодателството, което е свързано с войната против Украйна. Повече от 1300, и това е много скромна цифра, повече от 1300, а може би под 2000, са политическите затворници в Русия в момента. Това са хора, които са се опитали да се изкажат против войната от различни професии, различни възрасти. И по законодателството на Русия днес вие можете да получите много високи наказания.

Снимки: АП/БТА

Например, 7 години получи един свещеник, който направи молитва против войната в своята църква. Седем години получи поет, който написа стихотворение против войната и го изрецитира. Седем години получи човек, който сложи доклада на ООН за войната в Украйна на своя Фейсбук. Или пък две млади театралки, които получиха седем години, защото направиха пиеса, която беше оценена от правителството като антивоенна.

Така че, това е само един малък пример. От там нататък, от миналата година, цялото движение ЛГБТ, както властите определиха, беше определено като екстремистско. И вътре в страната, и извън страната. Започнаха първите процеси против ЛГБТ хора. И не само ЛГБТ. Защото по този закон и по това определение за екстремизъм, даже хора, които не са ЛГБТ, могат да попаднат и да бъдат арестувани.

Аз винаги давам пример и за едно младо момиче, което с приятеля си е седяла в едно кафене в Нижни Новгород и е носила обеци, които са във формата на жаба, но с дъгата. И понеже дъгата е символ на ЛГБТ движението, тя беше арестувана, защото някой от кафенето се беше обадил на полицията. Това е за разпространение на екстремистски символи. Понеже дъгата е вече определена като екстремистски символ. Наскоро Върховният съд на Русия определи тъй нареченото движение на сепаратисти, не се знае кое е това движение, го определи като екстремистко също. Но това се използва от властите, за да определят 55 неправителствени организации на коренните народи от севера на Русия, ги определят като екстремистки. По тези обвинения за екстремизъм вие можете да получите много високи и дълги срокове в затвор в Русия.

- Вие споменахте за затягането на законите. През март месец беше приет и законът за мобилизацията, който регулира и узаконява мобилизирането на затворници на бойното поле. Какъв ефект има този закон?

- Мобилизацията много често се прави по насилствен начин. И не само това, вие споменахте закона, да, до сега около, а може би повече, от 170 хиляди осъдени затворници, при това много от тях осъдени за насилствени престъпления, получаваха опрощаване на сроковете си, ако те се съгласят да се включат във войната против Украйна. Сега вече, от началото на войната, с това се занимаваше групата Вагнер, която извън това не беше изобщо юридически подплатено, а сега вече има Военното министерство на Русия, което официално може да набира осъдени затворници. Много от тях се връщат обратно в мирния живот и отново правят престъпления. Тези престъпления преди всичко са насочени към жените и децата, към момичетата. Те са свързани със сексуално насилие, с домашно насилие, с убийства на жени и момичета. И по-важното е, че съдиите в Русия приемат участието във военните действия във войната против Украйна, като облекчаващо наказанието им, като облекчаващ факт.

- Но ние видяхме свидетелски разкази и от Курска област, в които се твърди, че руските власти са изоставили местните жители след офанзивата на украинската армия, за първи път чужда армия влезе на руска територия. Там какво наблюдавахте вие по време на тази украинска офанзива?

- Това нападение в Курск беше действително изненадващо. Изненадващо с това, че изключително това увеличи и ескалира конфликта, вместо да върви към приключване. И да, оказа се, че гражданското население, което се оказа наистина между двете воюващи страни, абсолютно изоставено мога да кажа. Зависи от руското правителство, разбира се, но и от украинското правителство, да даде достъп на Червения кръст, да даде достъп на ООН, до тези територии, до това гражданско население. Аз получих писмо от около 1000 души чрез един свещеник, който беше останал с тях. Същото обръщение беше изпратено до Червения кръст, до Върховния комисар по правата на човека, с което те молеха да им бъде даден хуманитарен коридор, чрез който могат да бъдат спасени. За съжаление, виждаме, че цялото население не е евакуирано, че там има огромна част от това гражданско население, което е абсолютно изоставено от собственото си правителство.

- Знаем, че получавате и сведения от първа ръка и то от хора, които буквално преди месеци бяха в Русия и то в най-тъмните местенца на РФ, наказателните колонии. Тази седмица вие разговаряхте с част от политическите дисиденти и затворниците, които бяха освободени по-рано тази година при безпрецедентната размяна между Русия и Запада. Владимир Кара-Мурза, Иля Яшин, какво ви разказаха те?

- Аз не само разговарях с тях, те дойдоха по моя покана в Женева, защото аз исках да представя и да покажа техния глас, да бъде чут именно тук в ООН. И от първа ръка да разкажат не само на мен, защото аз вече от една година се занимавам с тяхната защита и с тяхното освобождение, така че аз поминутно знам какво се случваше с тях, а по-скоро да го чуят това представителите на правителствата, представителите на гражданското общество, които се бяха събрали тук. И действително залата на това събитие беше абсолютно претъпкана. Важното е да продължаваме да говорим истината за това, което се случва в Русия. Това заслужават жертвите на тези нарушения на правата на човека, но също го заслужават по някакъв начин, важно е в това време на война светът да разбере, че в Русия има едни смели хора, които извън Русия и вътре Русия продължават да работят против войната в Украйна, продължават да работят за правата на човека.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина легендарната британска актриса Маги Смит
Почина легендарната британска актриса Маги Смит