НОВИНИ

Повече студенти по медицина избират "Инфекциозни болести", по-малко искат да са лични лекари

повече студенти медицина избират инфекциозни болести искат лични лекари
bnt avatar logo
от БНТ
14:40, 21.03.2021
Чете се за: 02:00 мин.
Образование
Слушай новината

Коронавирусната пандемия е променила предпочитанията на младите лекари за областта, в която те искат да специализират, съобщиха от Медицинския университет в София.

Анкета сред 240 възпитаници от випуск 2020 на висшето училище показва, че 2.7 на сто от тях се насочват към специалността "Инфекциозни болести", която не е била желана от нито един студент миналата година.

Анкетата сред абсолвентите в Медицински факултет на висшето училище се провежда повече от 10 години и проследява промените в нагласите на завършващите млади лекари.

Почти една година след пандемията прави впечатление, че сред тях се появява интерес към специалността "Инфекциозни болести", която година по-рано нито един студент не е посочил като желана.

От Медицинския университет посочват, че тази тенденция най-вероятно е резултат от пандемичната обстановка и съответния засилен обществен интерес към специалистите-инфекционисти.

Най-желана специалност сред завършващите тази година лекари е „Вътрешни болести”, към която се ориентират 10 на сто от анкетираните. Следва „Хирургия” с близо 9% интерес, която е била най-предпочитана от предишния випуск. На трето място с еднакъв интерес от абсолвентите - близо 8 на сто - са „Акушерство и гинекология” и „Ортопедия и травматология”.

Повишен е интересът и към специалностите „Онкология” „Образна диагностика” и „Психиатрия”. Над 90% от Випуск 2020 искат да се реализират като специалисти в болнични заведения, а съвсем малка част от дипломиращите се тази година - 3,5 %, желаят да станат общопрактикуващи лекари, съобщават още от висшето учебно заведение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сесил Каратанчева отваря тенис академия
Сесил Каратанчева отваря тенис академия
Германия е с нагласа за удължаване на противоепидемичните мерки
Германия е с нагласа за удължаване на противоепидемичните мерки