НОВИНИ

Продължава обиколката на директора на ЦРУ в Западните Балкани

Николай Кръстев
от Николай Кръстев
11:25, 22.08.2024
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Продължава обиколката на директора на ЦРУ в Западните Балкани
Снимка:
Слушай новината

След Босна и Херцеговина директорът на ЦРУ Уилям Бърнс е на посещение в Сърбия, съобщават сръбските електронни издания. Все още никоя институция в Белград не е потвърдила посещението на Бърнс в западната ни съседка.

Според влиятелното белградско издание "Данас" в списъка с рискове в Западните Балкани попадат некоординираните действия от страна на Прищина с откриването на моста в етнически разделения град Косовска Митровица по настояване на премиера Албин Курти, което би могло да заплаши сигурността на контингента на КейФор в Косово.

Случаят Банска, свързан с въоръженото нападение на сръбски паравоенни части в Северно Косово преди една година, както и опитите за отделяне на регионалната босненска Република Сръбска и заплахите за тероризъм, са темите, които според местни експерти би обсъдил в Белград директора на ЦРУ Уилям Бърнс.

Според близки до управляващите в Белград, цитирани от "Данас", Бърнс е пристигнал в Белград във вторник вечерта от Сараево. Негов домакин е директорът на Агенцията за сигурност и информация, която се ръководи от близкия до президента Александър Вучич Владимир Орлич.

Според източници на сръбското прозападно издание, не се предвижда да има официална информация за срещите на Бърнс в Белград. Според публикацията интересното е, че директорът на ЦРУ идва в Белград в момент, когато представители на сръбските власти обвиняват чуждестранни служби и Запада, че финансират "свалянето от власт на режима" заради екологичните протести срещу подготвящия се добив на литий. Александра Йоксимович, която е шеф на неправителствения Център за външна политика, коментира, че посещението на Бърнс съвпада с посещението на заместник генералния секретар на НАТО в Белград. Това според нея говори за засилената загриженост на САЩ за рисковете за сигурността в региона.

Драгослав Решета, експерт в неправителствената организация "Нов трети път", посочва, че посещението показва, че Бърнс има ролята на "резервен" държавен секретар в администрацията на президента на САЩ Джо Байдън заради големия му дипломатически опит по отношение на Русия и Китай. Според Решета освен с Орлич, Бърнс със сигурност ще има среща и с президента на Сърбия Александър Вучич.

Той смята, че посещението на Бърнс в Белград е свързано със случая Банска от есента на миналата година и желанието на лидерите на босненските сърби да се отцепят от Босна и Херцеговина. Друга важна тема е помощта, която Сърбия оказва на Украйна по време на руската инвазия. Също така сериозен аспект от разговорите биха били и отношенията между Сърбия и САЩ. Всички тези въпроси правят посещението на Бърнс според белградските експерти важно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Испанските власти отчитат ръст на домашното насилие
Испанските власти отчитат ръст на домашното насилие
Над 20 нови пожара са пламнали в Гърция за денонощие
Над 20 нови пожара са пламнали в Гърция за денонощие