НОВИНИ

Проф. Ива Христова: Вероятно е да няма други заразени от пациента с "Делта" варианта на COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
07:40, 18.06.2021 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
Още
Слушай новината

Твърде вероятно е този случай да остане без други случаи, свързани с него, защото пациентът се е самокарантинирал, не е имал контакти. 26-годишният мъж се разболява от среща с друг чужденец, който е болен, а не на местна почва. Вероятно е да няма други заразени от него. Това заяви в "Денят започва" проф. Ива Христова от Националния център по заразни и паразитни болести, след като вчера беше регистриран първи случай на индийския вариант на COVID-19 у нас, пациентът е от Плевен.

Заразеният с варианта на COVID-19 "Делта" е контактувал с лице от Северна Ирландия

По думите ѝ няма никакво забавяне при вземането и обработването на пробата и работата е свършена. Тя уточни, че пробата е получена на 21 април и е секвенирана на 5 май, защото това е дълъг процес, в този момент този щам обаче, според световните данни, излиза неопределен.

"При заразения българин е протекло леко заболяването, не е бил хоспитализиран, а е бил на домашно лечение, с кашлица, хрема, температура. Той се е разболял между двете дози ваксина на "Астра Зенека". Ваксините са нашето най-надеждно оръжие, имунитетът срещу вируса е достатъчен при 2 дози ваксина. Подценяваме опасността, спадът на заболелите е фалшиво отпускане", допълни проф. Ива Христова.

Според проф. Ива Христова се върви към падане на маските в офиси, където хората са ваксинирани.

"С навлизане на други варианти, с есенния сезон при всички случаи ще се вдигне броят на заболелите. На преболедувалите преди година им спада имунитетът и задължително трябва да се ваксинират. Твърде вероятно е да няма отново грипна епидемия, заради COVID-19. Няма голяма разлика между индийския и британския вариант на коронавируса. Индийският се разпространява до 60% по-лесно, очаква се да набира сила", добави проф. Ива Христова.

Тя подчерта, че вирусът се подмладява и засяга все по-често по-младите и децата.

Проф. Ива Христова каза още, че подкрепя проф. Кантарджиев след пенсионирането му.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Да минеш по въже: Ник Валенда с поредна изява
Да минеш по въже: Ник Валенда с поредна изява
За първи път от началото на пандемията: Ревю на "Диор" пред 400 гости
За първи път от началото на пандемията: Ревю на "Диор" пред 400 гости