НОВИНИ

Раздадоха наградите на 25-ия Международен София Филм Фест

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
22:07, 20.03.2021
5606
Чете се за: 02:37 мин.
Още
Слушай новината

Кои са отличниците на киното за изминалата година – отговорите идват със закриване на конкурсната програма на София Филм Фест. Финалът ще сложи премиерния филм „Петя на моята Петя”, на режисьора Александър Косев.

За своята четвъртвековна история София Филм Фест се наложи като един от най-значимите световни фестивали, все по-голям е интересът към конкурсната програма. В сложната ситуация, международното жури успя да направи своя избор.

Носителят на голямата награда на София Филм Фест за 25-ото издание е "Розовият облак" на бразилската режисьорка Юли Жербазе. Една история за розов токсичен облак, който принуждава хората да си стоят затворени по домовете. Любопитното е, че тази история е написана две години преди изобщо да се заговори за пандемия от коронавирус.

Много силно е представено и новото българско кино, с болката и проблемите. "Уроци по немски" на Павел Веснаков получи специалната награда на международното жури на София Филм Фест и наградата на международната критика.

12 нови български филма, произведени през миналата година, участваха в програмата Ново българско кино. Тук победителят е филмът "Февруари" на Камен Калев с приза на международното жури от фестивални директори за най-добър български игрален филм.

Киноисторията за геноцида в Сребреница, която размести пластовете – "Quo Vadis Aida" на босненската режисьорка Ясмила Збанич е победител в секция Балканско кино. Той е номиниран за Оскар за международен филм.

"Сантяго" на Андрей Кулев е отличен за най-добър български късометражен филм.

Тревожната пандемична обстановка налага затваряне на кината. Затова от понеделник програмата продължава изцяло онлайн, ще има и преместване за по-късен период на някои от прожекциите, както и изданията в Пловдив и Варна, които вече стартираха. Очакваме специалното юбилейно издание през есента, с гости от света на голямото кино.

Гледайте цялата церемония по БНТ 1 тази вечер от 23.20 часа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасни наводнения в Австралия, стотици хора се евакуират (Снимки)
Опасни наводнения в Австралия, стотици хора се евакуират (Снимки)
Централната библиотека на БАН показва първия "Рибен буквар"
Централната библиотека на БАН показва първия "Рибен буквар"