НОВИНИ

Зимно време в пролетни ден

bnt avatar logo
от БНТ
21:08, 20.03.2021
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Днес, точно в 11.37 ч., настъпи астрономическата пролет, но в близките дни, ни очаква по-скоро зимно време, с по-ниски от обичайните за сезона температури, сняг и виелици.

Предупреждение за съществени валежи и от дъжд, и от сняг, е обявено утре в западната половина от страната. Особено значителни количества се очакват в Западна България и Рило-Родопската област.

През нощта валежи ще обхванат по-голямата част от страната, с изключение на североизточните райони. Ще вали все още предимно дъжд, в планинските райони и по високите полета на Западна България сняг. Ще духа умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 0° и 6°, а максималните само с няколко градуса по-високи - между 2° и 9°. Валежите ще продължат и утре, като през нощта срещу понеделник дъждът ще премине в сняг и в по-голямата част от Северна България.

Очакват се значителни количества, ще се образува и снежна покривка. В Добруджа, Лудогорието и по планинските проходи ще има снежни виелици и условия за преспи и навявания.

Облачно ще бъде и в планините, с валежи от сняг, по-значителни в масивите от Западна България и Рило-Родопската област.

Ще се образува нова съществена снежна покривка. Ще бъде и ветровито със силен, все още южен вятър. Опасността от лавини извън обработените писти е много висока.

Слънчево ще бъде утре на Пиринеите. В останалата, по-голямата част от Европа, ще бъде облачно, а в много райони ще вали и дъжд, и сняг. Обилни снеговалежи ще има в Норвегия и Европейска Русия. Валежи от дъжд и сняг се очакват по Централното Средиземноморие и на Балканите.

Предупреждение за значителни количества е обявено утре освен в нашата страна, и в Гърция, Сърбия, Хърватия и почти навсякъде в Италия. Причината - циклон, който ще определя времето у нас в близките дни.

Значителни валежи ни очакват и в понеделник, като в Северна България и по високите полета на Югозападна ще продължи да вали сняг. Снежната покривка ще се увеличава. Вятърът от североизток ще се усили и ще има условия за виелици и навявания. Във вторник и сряда ще превалява вече по-слабо и на по-малко места. В четвъртък облачността ще намалее, сутрешните температури рязко ще се понижат, но през деня ще започне постепенно затопляне.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Милов донесе пета олимпийска квота за българската борба
Кирил Милов донесе пета олимпийска квота за българската борба
Сроковете преди вота
Сроковете преди вота