НОВИНИ

Реакции след историческата стъпка за влизането на България в "морския" и "въздушен" Шенген

Александър Марков
от Александър Марков
20:08, 31.12.2023
Чете се за: 05:15 мин.
Политика
Слушай новината

В съвместно изявление премиерът Николай Денков и вицепремиерът и външен министър Мария Габриел заявиха, че приемането ни в Шенген по вода и въздух е трудно извоювана, но заслужена победа за България. Правителството определи като дезинформация твърденията, че страната ни е поела допълнителен ангажимент за приемане на бежанци от Сирия и Афганистан.

След шест месеца усилена работа на правителството присъединяването ни към Шенген по вода и въздух в края на март 2024 г. е огромна стъпка напред, посочват Николай Денков и Мария Габриел.

Николай Денков, министър-председател, Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи:

"Докато убеждавахме държавите, които ни спираха по пътя към Шенген, направихме онези важни стъпки, които ни гарантират по-качествен живот тук – в България. Класирахме се на първо място в света по най-бърз напредък в правосъдната система - и това обърна позицията на Нидерландия, която ни спираше толкова години. Надеждно защитаваме границите на Европейския съюз, защото това са и нашите граници - и това в крайна сметка обърна и позицията на Австрия."

Двамата заявяват, че този успех е постигнат въпреки враждебната политическа среда и бума на дезинформация, който има отражение върху цяла Европа и е засегнал и темата "Шеген".

Николай Денков, министър-председател, Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи:

"Противно на разпространените фалшиви новини през последните дни, няма нови условия, свързани с броя на мигрантите от Сирия и Афганистан, които България и Румъния ще регистрират и приемат като държави членки на Шенген. Ще продължим, както и досега, да прилагаме условията от Дъблинското споразумение. България няма и не може да приема лица, за които не е отговорна. И това са фактите, които са безспорни."

Правителството разпространи и данни, според които през тази година Австрия ни е върнала 113 мигранти, регистрирани първо у нас, но отишли до Виена, а общият брой заявки за връщане е 193.

Най-много върнати в България мигранти има от Сирия, Афганистан, Мароко, Турция, Иран.

Според председателя на Комисията по европейските въпроси Кирил Петков с приемането ни в Шенген по вода и въздух България, цитирам, "влиза в играта", става и политически член на Шенген, ще участва в решенията и ще може да налага вето.

Кирил Петков, председател на Комисията по европейските въпроси, Шенген и Еврозоната в НС:

"Разбирам, че нашите политически и геополитически опоненти не са особено зарадвани от новината за приемането на България в Шенгенското споразумение. Искам ясно да кажа на всички колеги и анализатори, както и на нашите приятели и съмишленици: Няма как успехът да бъде представен като провал. Въпреки многото усилия в тази посока. България чака този момент от 12 години.”

Благодарност към служителите в МВР, военнослужещите в Българската армия и членовете на правителството отправи и вътрешният министър Калин Стоянов.

Калин Стоянов, министър на вътрешните работи:

"Доказахме, че България може да охранява не само своите граници, но и тези на обединена Европа."

Правосъдният министър Атанас Славов написа, че решението за приемането на България и Румъния нямаше да бъде възможно без множеството реформи в областта на правосъдието, наред с ефективното опазване на границите.

Атанас Славов, министър на правосъдието:

"Приемането на новия антикорупционен закон и промените в Конституцията, съчетани с много практически усилия за подобряване на институционалната среда и засилване на промените в съдебната система, върнаха доверието на нашите европейски партньори в страната ни и във възможностите й да гарантира сигурност."

Според Славов, България е направила още една крачка към това, да бъдем пълноправен член на ЕС, като от периферията страната ни се приближава към сърцето на съюза.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Положителни реакции и от Румъния за Шенген
Положителни реакции и от Румъния за Шенген
Къде Новата година вече настъпи? (СНИМКИ)
Къде Новата година вече настъпи? (СНИМКИ)