НОВИНИ

Събитията на 2023: Израел преживя своя "11 септември"

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
17:30, 31.12.2023
Чете се за: 10:50 мин.
По света
Слушай новината

По суша, море и въздух - в 6.30 ч. сутринта на 7 октомври терористите от Хамас нахлуват на израелска територия от Ивицата Газа. Следващите часове са белязани от невиждано варварство, безразборна стрелба в кибуците в Южен Израел, изгаряне, обезобразяване и сексуални издевателства над жени.

Бруталност, която не може да бъде описана с думи - само на музикалния фестивал "Нова" в пустинята Негев бяха убити 260 души. Много други бяха отвлечени.

"Обявяваме началото на операция "Наводнението Ал Акса", обяви на 7 октомври Мохамед Дейф - командир на военното крило на Хамас в Ивицата Газа.

Хиляди ракети залетяха от Газа към Израел. Не е ясно колко терористи са проникнали в южната част на страната. Дни щяха да бъдат нужни на израелските сили, за да овладеят ситуацията. А тъжната равносметка през тези дни - 1200 убити израелци, повечето от които цивилни, и над 240 души, взети за заложници.

"Граждани на Израел, ние сме във война. Не операция, не просто сражения, а война, която ще спечелим", каза Бенямин Нетаняху - премиер на Израел в деня, в който започнаха атаките.

3 часа след началото на атаката на Хамас, Израел отвръща на удара с бомбардировки.

"11 септември" за израелците - ден, който променя радикално нагласата на цяла една държава, оставя на заден план политически разпри - опозиция и управляващи се обединяват в един военен кабинет.

Налагат пълна блокада на Ивицата Газа - по море, по суша и по въздух. Спират електричеството и всички доставки, горивото свършва за дни.

Палестинците са блокирани, невъзможен е изходът и през единствения граничен пункт Рафа към Египет.

Мощната израелска армия затяга обръча и се готви за сухопътна операция.

"Всички места, където има представители на Хамас, ще превърнем в руини", заканва се Бенямин Нетаняху на 7 октомври 2023 г.

Западът и Европа застават зад действията на Израел.

"В този трагичен момент искам да кажа на израелците, на целия свят и на терористите навсякъде, че Съединените щати са заедно с Израел. Никога няма да ви изоставим", увери на 7 октомври Джо Байдън - президент на САЩ.

Остава въпросът - как се стигна дотук и защо могъщите Мосад и Шин Бет го пропуснаха.

Възможно ли е Хамас да извърши толкова мащабна атака без чужда подкрепа?

Погледът е насочен към Иран - един от основните поддръжници на Хамас и враг на Израел в региона. Именно Иран и съюзникът Русия имат интерес от подобна атака, която сложи край на процеса на нормализация на отношенията на Израел с арабските държави и сложи кръст на преговорите за споразумение със Саудитска Арабия.

"Поддръжниците на ционисткия режим разпространяват слухове през последните няколко дни, че Иран стои зад действията на Хамас. Грешат! Целуваме по челата и ръцете смелите палестински младежи, които участват в операцията и сме горди с тях", заяви Аятоллах Али Хаменей три дни след нападението на Хамас.

През цялото време Израел върви по тънко острие на бръснач. Едновременно трябва да отвърне на атаката на Хамас, да опази живота на заложниците, пръснати в Газа и най-важното - да не предизвика разрастване на конфликта, като отвори нови фронтове с така наречената "ос на съпротивата". "Оста на съпротивата" са групировки, които са против Израел, и са подкрепяни от Иран - Хизбула на север в Ливан, хутите на юг в Йемен, организации в Ирак и Сирия.

Най-големият риск за израелците да изгубят подкрепата на света, е сухопътната операция, която неизменно води до хиляди жертви.

Израелската армия организира евакуационни коридори за населението от северната част на ивицата на юг от долината Уади. Над 1 милион от общо 2,3 милиона жители на Ивицата Газа вече са разселени, а северната част на Газа е почти сравнена със земята.

Бомбардирани са болници, операции се правят на пода, майки и бащи погребват децата си. Все по-силно се чуват гласове в защита на палестинците.

"Нетаняху, който извърши една от най-големите жестокости на миналия век в Газа, вече записа името си в историята като касапина на Газа", каза турският президент Реджеп Ердоган в края на ноември.

"Колективното наказание върху хората в Газа чрез спиране на вода, ток и лишаване от гориво трябва да спре. Международната общност трябва да действа с практични мерки, за да предотврати разрастването на конфликта и застрашаване стабилността на целия Близък Изток", каза дни по-рано и Си Дзинпин - президент на Китай.

"Хамас се крие зад цивилни палестинци. Това е отвратително и страхливо. Създава допълнително бреме за Израел, но не намалява нуждата да се действа в рамките на законите за водене на война", коментира американският президент Джо Байдън.

Операцията на Израел в Ивицата Газа

Израел започва без много шум сухопътните действия - без да обявява начало на операцията в продължение на два дни. Месец по-късно цяла Северна Газа е под контрола на израелската армия. Най-тежка е битката за град Газа.

В Катар се водят преговори между Израел, Хамас в присъствието на шефовете на ЦРУ и Мосад, за освобождаване на заложници и спиране на огъня.

На 21 ноември е обявено 4-дневно примирие - договорката: освобождава се един заложник в замяна на трима палестински затворници, над 100 камиона дневно с доставки влизат в Газа.

Снимки: БГНЕС и БНТ

7 дни радост и глътка въздух за палестинците в Газа, но на 8-ия ден войната започва все едно никога не е спирала. Двете страни се обвиняват взаимно за провал на преговорите за удължаване на примирието.

Този път израелската армия се отправя на юг към основния град Хан Юнис. Смята се, че именно там се укриват Яхия Синуар - политически лидер на Хамас в Газа и Мохамед Дейф - лидерът на военното крило Бригадите Ал Касам. Палестинците отново тръгват да търсят безопасно място.

"Спрете войната! Хората са опустошени. Нямате ли милост, страх от Бог!", възкликва на 2 декември Джоел Мурад - палестинка, чийто брат е убит при израелски удар.

Равносметката след 3 месеца война

1200 израелски жертви, 138 заложници все още в плен, в Газа - над 17 000 убити според данните на Хамас, от тях - 7000 деца - това е равносметката след почти три месеца война.

Всички се надяват оръжията да замлъкнат, но и всеки си задава въпроса какво следва. Гласовете за решение с две държави - палестинска и израелска са все повече, но как да се стигне дотам в затъналите в морето на омразата израелци и палестинци.

Пламналата внезапно война постави на ново изпитание международния ред и показа, че е нужно светът да намери трайно решение на вечния конфликт.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новак Джокович откри сезона с безпроблемен успех, Сърбия победи Китай на United Cup
Новак Джокович откри сезона с безпроблемен успех, Сърбия победи Китай на United Cup
Перту Хюваринен най-бърз в интервалния старт на 10 км от Тур дьо ски в Тоблах
Перту Хюваринен най-бърз в интервалния старт на 10 км от Тур дьо ски в Тоблах