НОВИНИ

Резолюцията за България. Коментар на българските евродепутати

bnt avatar logo
от БНТ
08:51, 09.10.2020
Чете се за: 01:06 мин.
По света

Европейските депутати подкрепиха резолюция за принципите на правовата държава и основните права в България. Според евродепутатите остават нерешени въпроси в съдебната система, свързани с ВСС и главния прокурор, и липсват ефективни механизми за отчетност и контрол. Отбелязва се продължаващата липса на разследвания за корупция по високите етажи и сериозното влошаване на свободата на медиите. Призивът към българските власти е да увеличат прозрачността на собствеността върху медиите. Евродепутатите изразяват съжаление, че решението на Конституционния съюз възпрепятства България да ратифицира Истанбулската конвенция.

Емил Радев от ГЕРБ/ЕНП обясни в студиото на "Денят започва", че под 3% от ЕНП са подкрепили резолюцията. Подобни резолюции се гласуват обикновено с голямо мнозинство. Гласуването за резолюцията за България е била наложена силово, за 10 дни и се е видяло, че тя е била съставено изцяло от предложения на социалисти, зелени и либерали.

"За съжаление, не се получи добър документ", смята Радев.

Той е на мнение, че тази резолюция е използвана чисто във вътрешнополитически план, за да се свали правителството на Борисов. Брюксел не може да свали правителството, но са се опитали, смята евродепутатът.

"С тази резолюция виждаме призиви за неща, които са извън правомощията на Европейския съюз", каза той.

Като "червен картон" за кабинета на ГЕРБ определи резолюцията евродепутатът Петър Витанов от БСП/ПЕС. По негово мнение по абсолютно еднозначен начин е било свалено политическото доверие към управлението. Било е осветено влошаването на демократичните стандарти, отстъплението в медийните среди, отстъплението по отношение на гражданските права и спазване на върховенство на правото.

"В крайна сметка беше разобличено този тип управление. Това не е антибългарска резолюция", заяви Витанов.

Според него това подкрепа справедливите искания на българите, които искат промяна, тъй като подобен тип управление не съответства на европейските стандарти.

"Всеки опит да се измества фокуса от върховенство на закона, гражданските свободи и права и демократичните стандарти е пореден опит за печелене на време", категоричен беше депутатът от групата на социалистите.

Вижте повече във видеото.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 90% спад на телефонните измами спрямо 2019 година
Близо 90% спад на телефонните измами спрямо 2019 година
Освободиха френска заложничка в Мали
Освободиха френска заложничка в Мали