НОВИНИ

Шествие в подкрепа на Украйна в София (СНИМКИ + ВИДЕО)

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
19:25, 24.02.2023 (обновена)
Чете се за: 05:42 мин.
У нас
Слушай новината

Днешният ден е белязан от годишнината от нахлуването на руските войски в Украйна. В няколко града в страната има организирани бдения и шествия. В Русе започна мирно шествие, а в Бургас украинци запалиха свещи.

Граждански демонстрации за мир в Русе и Бургас на годишнината от войната в Украйна

Под надслов "Не на руzкия терор! България е с Украйна" граждани се събраха пред Президентството в знак на солидарност с украински народ. Дойдоха хора от всички краища на страната.

Хората започнаха да се събират много преди обявения начален час - 19.00 часа. Това, което искаха да кажат на държавния глава е, че мирът идва тогава, когато агресорът си отиде. Хората искат цялата световна общност да се обедини около идеята най-после агресията в Украйна да спре.

Обобщение за шествието в столицата вижте тук

"Слава на Украйна", "Слава на героите", "Не на войната", "Мир", "Свобода" - това са призивите, които се чуваха по време на шествието.

В него участваха много млади хора, украинци и дори руснаци, които споделиха пред нашата камера, че са дошли да подкрепят "своите братя" и са благодарни за помощта, която България оказва на Украйна.

Демонстрантите запазиха минута мълчание в памет на хилядите невинни жертви към 19.30 часа, след което шествието тръгна от сградата на Президентството към "Орлов мост".

Пред Руската църква демонстрантите се спряха с викове: "долу Путин", "убийци" и "тук не е Москва".

Ето какво казаха пред БНТ някои от участниците в шествието:

"Това е една цяла година, в която се нагледахме на зверства, които не съм вярвала, че през живота си, докато съм жива ще мога да видя. Все още част от мен не вярва, че това се случва и другото, което не разбирам как целият свят се възмущаваме и излизаме на площадите и в същото време това зверство продължава просто трябва да има начин то да се спре.

- Защо сте пред сградата на президентството?

Може би, защото очаквам един ден да имаме президент, който няма да служи на същия този агресор", каза Гергана Николова.

"Според мен всеки един човек, който има някакъв морал и изповядва някакви добродетели би трябвало да е тук. Нашият морал е на хора, които обичат живота, обичат свободата, обичат другите хора би трябвало да излязат те защитят", каза Константин Гърневски.

Много хора дойдоха и на площада пред Община Бургас. Нарисуваха гълъб на асфалта, а около разперените му криле бяха запалени свещи като символ на мира.

Украинци, които са намерили убежище в района поставиха и обувки, които символизират загиналите техни сънародници по време на войната.

"Оставихме всичко и дойдохме тук. Искам по-скоро да се освободи нашата родина, да се върнат живи нашите войни, нашите победители, да бъде мир - това искам", каза Наталия.

В знак на солидарност във Варна бе организиран флашмоб.

"Идеята на днешната среща е украинци, българи, доброволци, всички заедно да кажем не на войната. Идеята е, че всички се обявяваме против войната, няма политика, тук има човешки съдби, нещастия, мечти и едни деца, които трябва да продължат да живеят въпреки всичко", каза Невяна Филева.

В Пловдив пред църквата "Света Богородица" в Стария град също запалиха свещи в знак на съпричастност с украинския народ в борбата му за свобода.

И русенци се присъединиха към националния протест. С призиви да се прекрати руската инвазия и терор те се събраха в историческия център на града. Шествието премина през града и достигна крайната си точка - река Дунав - символичната връзка на България с Украйна.

"Нашето послание е да бъдем повече и повече българи, които са солидарни които помагат", каза Михаил Михов.

Руски граждани протестираха пред руското посолство в София. Те осъдиха руската агресия и посочиха, че знамето, което носят, символизира желанието за по-свободна Русия.

"Аз не съм искал тази война и останалите руснаци не я искат", каза Дмитрий.

Заедно в подкрепа на Украйна се обяви и дипломатическият корпус в България.

Снимки и видео: Ирина Цонева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА 1948 се похвали с ново табло на стадиона в Бистрица
ЦСКА 1948 се похвали с ново табло на стадиона в Бистрица
Карадайъ: Войната е най-голямото зло за човечеството
Карадайъ: Войната е най-голямото зло за човечеството