НОВИНИ

Началникът на отбраната: Година след войната българските граждани могат да се чувстват защитени и сигурни

bnt avatar logo
от БНТ
18:40, 24.02.2023
Чете се за: 02:37 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Една година след началото на войната правим всичко възможно българските граждани, обществото ни да се чувстват защитени и сигурни. Българските граждани се радват на същото ниво на сигурност и защита каквото имат всички страни по Източния фланг на НАТО. Това увери в студиото на "Още от деня" началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

От критична важност е помощта за Украйна от демократичния свят, каза още адмиралът. Но едно е гражданската позиция, друго е позицията на началника на отбраната.

"Моята отговорност е да поддържам необходимите отбранителни способности на българската армия, да се развиват и българската армия да се модернизира, затова да се вземе правилно адекватно политическо решение сме предоставили необходимата военна експертиза", каза той.

Припомни, че на Консултативния съвет за национална сигурност при президента е изпратил изчерпателен анализ за състоянието на българската армия и в края на анализа е призовал да се работи ускорено за модернизацията на армията, като е представил най-приоритетните проекти, които развитието на войната е потвърдил като правилна приоритизация.

Повтори, че решенията за предоставяне на техника са политически, а той е отговорен да предостави само съответната военна експертиза. Категоричен е обаче, че нямаме възможност да поддържаме остарялата съветска техника.

Според адмирал Ефтимов няма пряка връзка между предоставената военна техническа помощ на Украйна и ускоряване на модернизацията на българската армия. Заяви, че до България е имало само едно конкретно предложение за заместваща техника от страна членка на НАТО и то е било за бронетанкова техника.

"За съжаление нямаше развитие по този въпрос. Ставаше въпрос за заместваща техника - ако ние предоставим нещо на една страна, какво можем да вземем в замяна", уточни началникът на армията ни.

Какво се случва с МиГ-29 и повече за многонационалната бойна група - вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

b>Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Граждански демонстрации за мир в няколко града у нас на годишнината от войната в Украйна
Граждански демонстрации за мир в няколко града у нас на годишнината от войната в Украйна
Пощенска марка предрича победа на Украйна във войната с Русия
Пощенска марка предрича победа на Украйна във войната с Русия