НОВИНИ

Служебният кабинет ще изработи механизъм за контрол, за да няма измами след приемане на еврото

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:12, 24.02.2023
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Служебното правителство ще започне изработването на механизъм за контрол, който да гарантира, че няма да има измами след приемане на еврото у нас. Това съобщи премиерът Гълъб Донев. Затова ще настоява и президентът Румен Радев, който обяви, че приемането на общоевропейската валута остава ключово за страната, но няма да бъде за сметка на хората.

Дискусията днес се случва ден след като стана ясно, че датата за приемането на страната ни в Еврозоната се отдалечава още и вече през 2025 година.

Политическата нестабилност, а не неизпълнението на критериите от Маастрихт е причината за отложеното влизане на България в еврозоната. Това напомни управителят на Българската народна банка Димитър Радев. Той посъветва политиците да се обединят и да потърсят повече воля в своите платформи, за да могат да бъдат приети необходимите закони и в крайна сметка да бъде овладяна инфлацията и да не се допуска бюджетен дефицит над 3% от БВП на страната.

Президентът Румен Радев още веднъж увери, че остава стратегическа цел за България приемането на единната европейска валута. Служебният премиер Гълъб Донев обясни, че вече се работи по мерки, които да гарантират, че няма да има измами след приемането на европейската валута.

Засега приемането на България в еврозоната се отлага за 1 януари 2025 година.

"Става дума много повече от замяна на лева с евро. Преди всичко става въпрос да се избере принадлежност към сърцевината на европейския проект, защото това защитава Европа по време на финансова или икономическа криза. Поемането по пътя на еврото означава задълбочаване на интеграцията на страна в ЕС и демократичния свят. От жизнено важно значение е България да не се разколебава от избрания път", каза Валдис Домровскис, заместник-председател на ЕК.

По думите на Домбровскис, който е бивш премиер на Латвия преди да се приеме валутата там, 40% от хората не са одобрявали еврото. Сега, девет години по-късно, одобрението е 87 на сто. Според заместник-председателя на европейската комисия, у нас е нужна по-добра информационна кампания.

Гълъб Донев: Ще работим така, че българите да почувстват ползата от еврото

"Въвеждането като парична единица на втората глобална резервна валута ще направи България по-подготвена както в сегашните, така и за следващите възможни кризи", каза Гълъб Донев.

Снимки: БГНЕС

По време на форума стана ясно, че е необходимо да бъдат взети мерки и за предотвратяване на спекулата след приемането на новата валута.

"Целта е българите да живеят по-добре. Целта е нашата икономика да бъде по-конкурентоспособна и да дава по-висок продукт", каза президентът Румен Радев.

Критики към политиците отправи управителят на централната ни банка.

"Генезисът на цялостното забавяне на процеса обаче е в политическата рамка и по-конкретно в политическата криза през последните години", каза Димитър Радев.

По думите на Радев в момента сериозен проблем за икономиката е липсата на стабилен бюджет с ясни политики.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сираков призова феновете на Левски да дарят пари за дълга на клуба към НАП
Сираков призова феновете на Левски да дарят пари за дълга на клуба към НАП
Светът потвърди подкрепата си за Украйна година след началото на войната
Светът потвърди подкрепата си за Украйна година след началото на войната