НОВИНИ

Възможен ли е обрат на войната в Украйна?

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:32, 18.06.2022
7548
Чете се за: 12:37 мин.
След новините
Слушай новината

Всички държави от НАТО заявиха готовност да предоставят значителна и дългосрочна помощ за Украйна, страната получи подкрепа за членството си в европейското семейство, британският премиер изненадващо посети Киев, с програма за обучение на 10 000 войници, Путин се обяви за нов световен ред, сигнал към два ключови форума - Съвета за сигурност на ООН и срещата на НАТО в Мадрид.

"Алиансът ще продължи да предоставя съществена безпрецедентна подкрепа за Украйна. Ние се подготвяме за срещата на върха по-късно този месец в Мадрид. Това ще бъде трансформираща среща в ключов момент за нашата сигурност. Ще вземем важни решения за това как да засилим нашата отбрана и възпиращи сили в един по-опасен свят. Ще се споразумеем за всеобхватен пакет помощ за Украйна", заяви Йенс Столтенберг - генерален секретар на НАТО.

Руската страна със сигурност не чака това послание, тя отдавна се готви за поредния си ход. А според експертите във военното изкуство, той може да е само един - засилване на унищожителният огън, преди Украйна да получи обещаната помощ.

"И това, на което те разчитат е, че в тези няколко седмици до приемане на всеобхватната програма за помощ на Украйна на срещата в Мадрид, те ще могат да декларират някакъв военен успех в рамките на Донбас", заяви Велизар Шаламанов - Съюз на офицерите от резерва "Атлантик".

"Ако войната продължи и Украйна получи тези средства е възможно да започне да изтласква руската страна, както започват сега във Херсонска област така, за да настъпва. Тя е на 10 км от град Херсон", заяви ген. Съби Събев от Съюз на офицерите от резерва "Атлантик".

Камен Невенкин - анализатор, експерт по военна история - Значи ако се достави достатъчно тежко оръжие и всичките тези нали сини квадратчета, които ги виждаме бъдат екипирани като хората според най-високите стандарти, те ще имат категоричен и абсолютен превес във войната

"Ако се изравнят силите в артилерията между Украйна и Русия, тогава вече съвсем обрат ще се получи", коментира ген. Съби Събев.

В края на четвъртия месец от войната, се изясниха много от плюсовете и минусите на двете страни, разкриха се много пробойни в руското командване и налични сили. И сценариите, които описват повечето военни анализатори се опират на подобни аргументи - професионално обучена украинска армия с пробив във въоръжението и неподготвени руски сили с количествен превес на артилерията.

ген. Съби Събев: "Ами нека да кажем първо, че първата фаза на войната която беше планирана като светкавична война като блиц крик не се сбъдна поради много причини. Най-вече тя беше планирана по кримски сценарий,. т.е. както беше овладян Крим 2014 година така те мислеха, че и останалата част без съпротива ще се предаде. Това не стана, Украйна си научи уроците от тогава и сега, оказа изключително ефективна съпротива".

Камен Невенкин: Първата им основна грешка е това, че те влязоха в един конфликт без да знаят дали отсреща съперникът ще е - противникът ще се бие или не. Значи това според мен е някакво безумие, просто. То няма такъв случай в историята - има изненадани държави от чужда агресия, но държавата да е изненадана от противникова съпротива, нали яростна.

А подобна съпротива на украинските сили би могла да се очаква. Това са научените уроци след войната от 2014 , когато лъснаха много предателства и сред висшия команден състав, неглижираната армия под ръководството на президента Янукович. След болезненото окупиране на Крим, украинската армия се преустрои по натовски образец.

ген. Съби Събев: "С много инструктори от страна на САЩ, Великобритания, Канада, Германия и действително започнаха да се подготвят включително и да приемат определени образци западно въоръжение, изградиха много ефективни сили за специални операции, поради което и тия взривове, които чуваме така в частта на територията на Русия и западната част най-вероятно е с участието на тези сили".

Срещу професионалната армия на Украйна стоят руските сили, които с действията си до тук, показаха неадекватни решения и откровени грешки. Първата категорично е - грешно избраното време за атака - снеготопенето, прииждащите реки и размекнатата почва бяха първия капан за руските танкове и провал на първоначалните планове. Експертите отчитат слаба или липсваща подготовка на редовия състав, липса на мотивация и неефективна структура на командването.

ген. Съби Събев: Ами трябва да кажем, че руската армия не е изцяло професионална. Тя е някъде около 65% професионалисти и 35% наборни военнослужещи. Трябва да кажем, че руската армия не се готвеше за този тип война, която й беше наложена от Украйна. Продължителна война с много ожесточена съпротива, с големи загуби. Благодарение на което, Русия не изгради необходимата логистична система.

Камен Невенкин: Защото понеже го обявиха за специална военна операция, те не могат да мобилизират когото си искат, а само който пожелае и затова използват такива индиректни принудителни методи, като ....можем да помислим да ти опростим кредитите, а пък ако отидеш и печелиш по 1500 долара на месец, което за тях това са някакви фантастични невиждани суми, нали. Затова така хората от т.нар. глубинка, отдалечените райони даже аз съм питал руснаци - Какво е за вас глубинка, те казват - вземи един голям град в радиус всичко отвъд 150 км вече си е глубинка, нали селища без тоалетни, без асфалт, мизерия. Нали за тия хора това е начин на оцеляване. Та че не можем да говорим за някакъв боен дух при тях и някаква политическа мотивация

От другата им страна стоят хора, силно мотивирани да защитят страната си и да се справят с руската агресия. 6 милиона украинци са заявили желание да вземат оръжие и да се включат в защитата. Силите между воюващите се изравняват и с разлики в структурата на командването. В украинската армия се делегират правомощия на по-ниските командири, които вземат самостоятелни решения, в руската армия се чакат решенията да дойдат от най-висшия началник. Това доведе до каскада от грешки.

ген. Съби Събев: Понеже няма успех и поради това се налага генералитет отидат на място, на предна линия да видят каква е ситуацията и да отдадат конкретни разпоредби и разпореждания, за да се промени и украинската страна даже те използват украинските оператори тоест системата им за свръзка е толкова е несъвършена, че на моменти използват и телефони, за да могат да комуникират а те лесно се засичат и веднага със засичането артилерийски или снайперистки огън и край 12 генерали руски са са загинали, много старши офицери въобще загубите сред офицерския състав е несъразмерен за една такава голяма армия

Камен Невенкин: Отделно, че този прословутия десант там първия ден на летището при Гостомел, те буквално така са се шашардисаха, че украинците имат план за съпротива точно как да се противодейства на десант срещу летището, че те буквално там бяха изтрепани. А това бяха една от най-добрите им части

ген. Съби Събев: Преди време цял батальон на тактическа група беше унищожена при опита да пресече река Северски Донецк и това се отрази, имаше така много така чувствително вълнение в руското общество и обвинения в руското командване.

След тази поредица от неуспехи, руското командване си взе поуки и прегрупира по-ефективно силите си. Съсредоточи цялата си огнева мощ в Донецка и Луганска област.

ген. Съби Събев: С масирано използване на артилерия, където те имат десетократно превъзходство над украинската стара - поради, което смазват всичко, разрушават. Та вече в Украйна има някъде около дузина тотално разрушени изравнени със земята градове.

Освен десетократното превъзходство на руската артилерия, техните оръдия са по-далекобойни. И шансът на украинците да устоят и да не допуснат обкръжение са 18-те далекобойни оръдия натовска помощ. Но Украйна заявява, че за да изравни силите има нужда от 400 подобни артилерийски системи и много муниции. И тъй като обратът е напълно възможен, Русия най-вероятно няма да чака и ще търси начини да засили агресията. Трябва им причина и пред Руския народ и пред съвета за сигурност на ООН - защо водят тази война

Велизар Шаламанов - Първоначалната причина вече трудно може да бъде използвана като аргумент. Тя беше денацификация, демилитаризация на Украйна и беше много насочена срещу Украйна. Виждаме че в момента се променя наратива, те говорят по-скоро за война, която Западът е обявил на Русия и затова, че западът същност подтиква Украйна с цел да постави Русия на колене и това е точно риторика, която води към възможност за обявяване на мобилизация и възможност за превръщане на това усилие, в усилия срещу запада, а не срещу украинците.

Военните анализатори смятат, че само явна мобилизация може да влее нови сили и да наклони везните в полза на Русия. Въпреки че артилерийските боеве могат да продължат с години, че ще вземат много жертви, че ще е голямо изпитание за икономиката на Русия. Но последната препратка към войните на Петър Първи за връщането на изконно руски земи, е знак, че Путин е готов на това. Само му трябва причина.

ПО-ПОДРОБЕН АНАЛИЗ НА КАМЕН НЕВЕНКИН МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК

ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отстраниха опасно дърво в Пловдив
Отстраниха опасно дърво в Пловдив
Европейско злато за гимнастичките на България в отборната надпревара
Европейско злато за гимнастичките на България в отборната надпревара