НОВИНИ

Tрадицията в Лига Европа, която бе спазена в Гданск

Борил Гочев
от Борил Гочев
13:26, 27.05.2021
Чете се за: 03:35 мин.
Спорт
tрадицията лига европа спазена гданск
Слушай новината

Снощи станахме свидетели на исторически момент в европейския клубен футбол - 98 години след основаването си Виляреал вдигна своя първи европейски трофей, триумфирайки в Лига Европа.

Това се случи по особено драматичен начин, след като "жълтата подводница" надигра Манчестър Юнайтед след изпълнение на дузпи.

За да бъде върховно напрежението пък, и двата тима бяха безгрешни при първите си 10 изпълнения, което наложи двамата вратари да излязат от обичайното си амплоа и самите те да изпълнят 11 метров наказателен удар.

Херонимо Руи беше точен от бялата точка, а след това хвана удара на Давид Де Хея, за да запише златна страница в историята на Виляреал.

Любопитна подробност от финала е, че бе спазена традицията на всеки седем сезона, носителят на трофея да бъде определян след изпълнение на дузпи.

Разбира се, правим уточнение, че това се отнася за годините, в които шампионът се е излъчвал в само един мач, тъй като до сезон 1996/97 шампионът в Лига Европа (Купата на УЕФА по онова време) се определяше в два мача.

От тогава насам обаче винаги носителят на трофея е ставал ясен след само един финален сблъсък, в който понякога се е стигало до изпълнение на дузпи.

Първият подобен случай е през сезон 1999/20, когато по подобие на Виляреал, Галатасарай вдига своя първи европейски трофей след победа с дузпи срещу друг английски тим - Арсенал на стадион "Паркен" в Копенхаген.

Седем години по-късно, сезонът е 2006/07, а в изцяло испански финал Севиля и Еспаньол завършват 1:1 в редовното време, а след като си разменят по още един гол в продълженията, се стига до дузпи. Андалусийци обаче са по-точни от бялата точка и така успешно защитават трофея си в Купата на УЕФА.

Сезон 2013/14 турнирът вече е преименуван на Лига Европа, а в Торино среща си дават Севиля, воден тогава от Унаи Емери, и Бенфика. След 120 минути без попадения, отново дузпите трябва да определят победителя. Севилци отново са по-хладнокръвни и печелят след 4-2.

Така стигаме до сезон 2020/21 и страхотната драма между Виляреал и Юнайтед. 22 дузпи бяха необходими, за да бъде излъчен шампионът в турнира, но накрая радостта бе за "жълтата подводница"

Впрочем това беше 13-ти триумф за испански клуб в надпреварата, като няма по-успешна страна в това отношение.

Унаи Емери пък вече еднолично е най-добрият треньор в историята на втора по сила европейски клубен турнир. За испанецът това беше четвърти триумф, с което той остави зад себе си Джовани Трапатони, който има общо три триумфа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Енергийният министър: БЕХ е в дългова спирала
Енергийният министър: БЕХ е в дългова спирала
И ДКСИ потвърдиха, че достъпът на Бойко Рашков до класифицирана информация е отнет
И ДКСИ потвърдиха, че достъпът на Бойко Рашков до класифицирана информация е отнет