НОВИНИ

Турция спечели европейската Златна лига по волейбол

турция спечели европейската златна лига волейбол
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: bgvolleyball.com
07:58, 28.06.2023
Чете се за: 02:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Новият старши треньор на волейболния Хебър (Пазарджик) Алберто Джулиани изведе Турция до титлата в Европейската Златна лига. Момчетата на Джулиани надделяха в драматичен мач над Украйна с 3:2 (14:25, 25:22, 26:24, 22:25, 15:6) в големия финал на финалната четворка на турнира, игран в неделя вечер пред едва 400 зрители в Задар (Хърватия). Втори съдия на финалната среща пък беше българинът Александър Виналиев.

Така Турция спечели златото в Европейската Златна лига за трети път в своята история след 2019 и 2021 г. Също така турците се класират за втора поредна година за турнира "Чалънджър Къп", на който ще се борят за място във Волейболната Лига на нациите догодина. През миналата година Турция загуби на финала от Куба с 1:3 гейма и изпусна възможността да играе в най-комерсиалната надпревара сега. Турнирът "Чалънджър Къп" ще се проведе от 27-и до 30-и юли в Доха (Катар) с 8 отбора, като само победителят ще спечели място за Лигата на нациите през 2024 г.

Украйна, която за първи път достигна до голям финал, остана със сребърните медали, но също ще играе на "Чалънджър" турнира в Доха, където ще се бори за място в Лигата на нациите.

Бронзовите отличия пък отидоха при домакините от Хърватия, които в малкия финал се наложиха категорично над Чехия с 3:0 (25:23, 25:18, 25:20).

Над всички за Турция беше влезлият като резерва Каан Гюрбюз с 19 точки (1 ас, 2 блокади), който впоследствие бе обявен за MVP на финалната четворка. Ефе Байрам добави още 15 точки (2 аса). За тима на Украйна звездата и капитан Олег Плотницкий реализира 20 точки (4 аса, 1 блокада), Иля Ковалов се отчете със 17 точки (2 блокада).

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболният Балкан отново няма да играе в Шампионската лига
Баскетболният Балкан отново няма да играе в Шампионската лига
Жители на с. Леденик не могат да стигнат до домовете си заради непроходима улица
Жители на с. Леденик не могат да стигнат до домовете си заради непроходима улица