НОВИНИ

В Брюксел външният ни министър поиска ЕС да изрази солидарност с България заради случая "Пендиков"

ЕС отпуска още 500 млн. евро за Украйна, подготвя се среща между представители на страната и на Съюза

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:22, 23.01.2023
Чете се за: 04:25 мин.
По света
Слушай новината

България е поискала от страните от ЕС да изразят солидарност със София във връзка с напрежението със Северна Македония и натиска върху българската общност там. Това стана ясно от думите на министъра на външните работи Николай Милков, който участва в заседание на външните министри от ЕС в Брюксел. Освен това външните министри одобриха нов транш от 500 милиона евро за Украйна от Механизма за подкрепа на мира.

Все още е рано да кажем дали другите държави в Съюза са солидарни, защото тази точка не беше част от дневния ред на срещата на външните министри. Така или иначе Николай Милков е поставил въпроса пред колегите си в края на срещата и очаква в бъдеще реакция от ЕС.

Нападението над Христиан Пендиков - какво се знае до момента

Не е изключено в бъдеще България да се възползва от правото си на вето спрямо Северна Македония, но министър Милков коментира, че засега това не трябва да се случва.

"Аз информирах колегите си министри за това, което се случи в Охрид, но в един по-дълъг контекст. Става дума не само за този инцидент, става дума за това, че има ескалация на напреженията и ескалация на натиска над българската общност там. Те започнаха с приемането на една законодателна репресия срещу българската общност и правото ѝ на сдружаване, която показа, както казах на колегите, забележителен консенсус между управляващи и опозиция на антибългарска основа. Това е много сериозен знак, защото опозиция и управляващи там не се разбират по редица въпроси. След това последва опожаряването на българския клуб (в Битоля - б.р.), за което беше дадена условна присъда, след това последваха три атаки срещу клубове и стрелба срещу един от тях, никога не бяха намерени виновниците. Накрая се стигна до този случай. Тези неща поставих в градация и поисках солидарност от другите държави и да се вземе отношение по тези теми под някаква форма в бъдеще", заяви той.

Иначе днес външните министри от Европейския съюз обсъдиха нова финансова и военна помощ за Украйна в размер на 500 млн. евро от инструмента за опазване на мира, чрез който да се закупят оръжия за страната.

"Русия продължава със своите систематични варварски атаки срещу цивилни. Всички видяха зловещата гледка от Днепър - една от най-смъртоносните атаки от началото на войната, при която загинаха 40 души, сред които 6 деца. Украйна продължава да дава отпор, а ние ще продължим да я подкрепяме. Украйна трябва да спечели тази война и ще направим всичко, което зависи от нас за да ѝ помогнем. Измина близо година откакто Русия нахлу в Украйна. Потвърдихме и пред украинския външен министър Кулеба, че подготвяме среща ЕС - Украйна на 2 февруари. Това ще бъде първият такъв форум от началото на войната и откакто Киев е кандидат за членство в ЕС. Споразумяхме се за седми транш военна помощ на стойност 500 млн. евро. Общо досега военната помощ за Украйна е 3.6 млрд. евро", каза върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Външните министри започнаха обсъждането и на десети пакет санкции срещу Русия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекари искат да отпадне карантината и изолацията за COVID-19
Лекари искат да отпадне карантината и изолацията за COVID-19
Петър Гергьовски спечели сребърен медал по време на Европейския младежки зимен фестивал в Италия
Петър Гергьовски спечели сребърен медал по време на Европейския младежки зимен фестивал в Италия