НОВИНИ

В памет на кралица Елизабет Втора - 96 години в служба на Короната

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:52, 08.09.2022
8385
Чете се за: 06:22 мин.
Европа
Слушай новината

Елизабет Втора ще остави дълбока следа в историята. 96 години тя служи на Короната и до последно беше вдъхновение за милиони хора по целия свят.

Младата принцеса Елизабет не подозира, че някога ще бъде кралица. Когато е само на 10 години, светът ѝ се променя. Завинаги.

Чичо ѝ Едуард Осми абдикира, а баща ѝ Джордж Шести става крал. Лилибет, както я наричат близките, е посочена за наследница на трона. И започва живот, посветен на една дума - служба.

В годините до края на войната, младата принцеса се учи да бъде механик, научава се и да шофира, макар да няма книжка.

6 февруари 1952 г. - светът ѝ се преобръща отново. Едва на 25, твърде млада за отговорността, която предстои да поеме, омъжена неотдавна за голямата си любов - Филип. Двамата са в Африка, където я застига новината за смъртта на баща ѝ. Съобщава ѝ я лично Филип. Човекът, когото през следващите 7 десетилетия ще нарича свой камък и опора.

"Заклевам се, че през целия си живот независимо дали ще бъде дълъг или кратък, че ще бъда отдадена на това да служа на вас и на нашето имперско семейство", казва при клетвата Елизабет.

КОРОНАЦИЯТА

Светът проследява с интерес коронацията на новия монарх. От този ден нататък няма да има човек, който да не знае, че когато чуе дори само "Кралицата", то това е Елизабет Втора.

"С цялото си сърце ще се боря за това да бъда достойна за вашето доверие", казва тя.

ДА УПРАВЛЯВАШ СЪС СТИЛ

Кралицата е имала над 21 000 публични ангажименти, посетила е над 100 държави, посрещнала е в Бъкингамския дворец 112 държавни ръководители. Патрон е на над 500 организации, помогнала е на милиони. Понякога дори само с думи за утеха.

"Светлината свети в мрака, а мракът никога не я надвива", казва тя.

НА КОРГИТАТА... С ЛЮБОВ

Освен за семейството и поданиците си, британската кралица имаше специално място в сърцето си, запазено... за любимите ѝ кученца от порода корги. Притежавала над 30.

ЕДНО РАЗЛИЧНО СЕМЕЙСТВО

Има четири деца и десет правнучета.

За 7 десетилетия на трона Елизабет Втора нито веднъж не изневери на стила си - винаги обрана, винаги сдържана. Дори когато в началото на 90-те синът ѝ Чарлз се развежда с лейди Даяна. Смята се, че това за Елизабет Втора е сред най-разтърсващите скандали. А когато Даяна загива в катастрофа в Париж, британците следят отблизо как ще реагира Кралицата.

През следващите години кралското семейство е разтърсено от още скандали - решението на принц Хари да се откаже от кралските си ангажименти и да заживее отвъд Океана. И обвинението срещу сина ѝ принц Андрю в сексуален тормоз.

КРАЛИЦАТА И ПОЛИТИКАТА

Служат ѝ 15 британски премиери - първият е Уинстън Чърчил, последният - Лиз Тръс.
Макар и да не се намесва пряко в света на политиката, с изтънчения си стил успява да покаже какво всъщност мисли. Така, когато Великобритания гласува за излизане от ЕС, Кралицата избра да се появи със синя шапка, върху която имаше жълти цветчета. Никой нямаше съмнение, че това е нейният елегантен начин да покаже, че вярва, че Брекзит е грешка.

А понякога и с изтънчено чувство за хумор. Като този миг през 2021 г. по време на среща на лидерите от страните от Г7.

"Трябва ли да изглеждаме така, сякаш си прекарваме добре", казва тя на срещата.

От възкачването си на трона през 1952 г. кралица Елизабет Втора е неизменна част от поддържането на "специалните отношения" между Великобритания и Съединените щати. От Хари Труман до Джо Байдън - десет са американските президенти, с които тя се среща. Най-запомняща се, но заради грубото нарушаване на протокола, остава визитата на Доналд Тръмп.

НАСЛЕДСТВОТО

Среща се с най-значимите личности на 20-и и 21-ви век, а знаменитостите, които имат честта да се запознаят с нея, са от Мерилин Монро до Анджелина Джоли. Тя е първият човек, изпратил имейл от Великобритания. Години по-рано - през 1957 г. прави друга иновация - с навлизането на телевизията във Великобритания, Кралицата започва да отправя традиционното си коледно послание от екрана.

"Собственото ми семейство често се събира, за да гледа телевизия. Така е и в момента. Точно така си представям и всички вас сега", казва тя.

Знае кога и какво трябва да каже, за да даде сила на своите поданици. Речта ѝ в началото на пандемията дълго време е излъчвана на лондонския Пикадили съркъс:

"Отново ще бъдем със своите приятели. Отново ще бъдем със своите семейства. Отново ще бъдем заедно".

Девет десетилетия Елизабет Втора преминава през живота с неподправен стил и изтънченост. От възкачването си на трона връща доверието на британците в монархията. За наследника ѝ няма да бъде лесно да поддържа любовта на поданиците, която тя спечели.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напусна ни Живко Жечев, бивш генерален секретар на БФВ и един от най-уважаваните българи в FIVB и CEV
Напусна ни Живко Жечев, бивш генерален секретар на БФВ и един от най-уважаваните българи в FIVB и CEV
Чарлз Трети е новият крал на Великобритания
Чарлз Трети е новият крал на Великобритания