Водолази почистиха морското дъно при остров Света Анастасия

от БНТ
11:54, 20.06.2021 (обновена)
Чете се за: 02:20 мин.
Още
Слушай новината

В Бургас доброволци и водолази инициираха уикенд на "Чистото Черно море". С няколко прояви беше почистена плажната ивица и морското дъно при остров Света Анастасия.

Водолази от различни краища на страната акостираха тази сутрин на острова с мисията да почистят морското дъно.

Правят го за пета поредна година, но тази - за първи път излязоха доволни, че днес морето е по-чисто, отколкото при акцията им миналата година.

За посетителите на острова бяха изкарани и пресни черноморски миди. Всеки беше почерпен и с билкова бира.

"Малко са нещата, в интерес на истината, акцията от миналата година е имала резултата. Много малко неща намерихме", разказа Самя Кативова, водолаз.

"Имаше и доста живот, което е хубаво, че се заражда, дребни миди и така нататък. То си ни е хубаво морето трябва само да го пазим", коментира Милен Нейчев, водолаз.

Сред най-интересните находки на водолазите бе пълна бутилка с вино. А сред най-вкусните - пресните миди, които уловиха, за да почерпят посетителите на острова.

"Разкошно е много хубаво, добре е. Сега сядаме някъде и ще ядем", сподели Сийка Ванчева.

СНИМКИ: БГНЕС

Не така чисто и приятно, обаче се оказа на плажа в Бургас. Доброволци извадиха от пясъците стотици изхвърлени цигарени фасове.

"Реших да се включа, защото трябва да помогнем на природата да стане по-чиста и да дишаме по хубаво. Има много боклуци, особено фасове най-много има", споделя Иглика Градева.

Инициативата "Чисто Черно море" има за цел да остави по-красиви и чисти море и плажове, но и да напомни, че всеки е отговорен да ги запазим. Провежда се едновременно в Турция, Гърция, Украйна и Грузия.

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Гризман даде странно обяснение за равенството на Франция
Гризман даде странно обяснение за равенството на Франция
България с три победи в първия ден на Европейското отборно първенство
България с три победи в първия ден на Европейското отборно първенство