НОВИНИ

Зеленски в САЩ: Байдън с обещание помощта за Украйна да не спира

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:14, 13.12.2023
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Слушай новината

Съединените щати обещаха, че няма да изоставят Украйна - така приключи срещата между американският президент Джо Байдън и Володимир Зеленски. Байдън предупреди, че всички западни демокрации са застрашени, ако на руския президент Владимир Путин бъде позволено да победи.

Зеленски беше във Вашингтон, в опит да си осигури допълнителна финансова и военна помощ. Украйна няма да може да събере артилерия и боеприпаси за контранастъпление догодина, ако Съединените щати прекратят помощта си, обяви администрацията на Байдън.

Преди това, украинският президент се срещна с лидерите на манозинството и малцинството в сената и Камарата на представителите при закрити врата.

Това става на фона на искането на Байдън на близо 62 милиарда долара за военно финансиране на Украйна като част от пакет за помощ на обща стойност 106 милиарда долара. Засега обаче искането на Байдън не е удовлетворено от Конгреса, тъй като беше обвързано с дебата за имиграционната политика на Вашингтон и за сигурността на американските граници.

" Президентът Зеленски даде ясно да се разбере колко много се нуждае от помощ. Ако получи помощта, той може да спечели тази война. И той очерта с много подробности вида на помощта, от която се нуждае.От друга страна, той даде да се разбере, и ние всички сме наясно, че ако ние загубим, Путин печели", уточни лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър.

Междувременно Международният Валутен Фонд обяви изплащането на Украйна на 900 милиона долара в рамките на плана за подпомагане на страната, обявен през март.

Според допитване на Ройтерс и на маркетинговата компания за проучване Ипсос, 41% от пълнолетните американци подкрепят изпращането на оржъие за Украйна, 32 на 100 са против или не са сигурнои.

"Американските граждани трябва да се гордеят с ролята, която имат в подкрепата на Украйна. Ще продължим да осигуряваме на Украйна оръжия и снаряжение до тогава, до когато можем да го правим. Днес одобрих допълнителна помощ в размер на 200 млн. долара, а също така системи за въздушна отбрана, артилерия и муниции. Но без значителни динанси, няма да можем да помогнем на Украйна да отговаря достатъчно бързо на заплахите, срещу които е изправена. Путин се надява Съединените щати да спрат да подкрепят Украйна. Ние трябва, длъжни сме, да му покажем, че греши", заяви президентът на САЩ Джо Байдън.

"Оставаме непоклатими, каквото и да опитва Путин. Благодарение на украинската защита, той не успява да постигне никакви победи в страната, а други държави в Европа са в безопасност от руската агресия", каза президентът на Украйна Володимир Зеленски.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Войната Израел - Хамас: Наводняват ли тунелите на палестинската групировка?
Войната Израел - Хамас: Наводняват ли тунелите на палестинската групировка?
Слънчево, със сутрешни мъгли, на места трайни
Слънчево, със сутрешни мъгли, на места трайни