НОВИНИ

Зрелостниците на втора матура. Най-много желаещи има за английски език

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:16, 03.06.2020
Чете се за: 00:56 мин.
Още

При засилени мерки за безопасност преминава днес и втората задължителна матура по избор. Явяват се над 37 000 зрелостници. Те могат да избират сред 13 различни предмета. Жребият определи дванайсетокласниците да работят по Вариант 2 от два възможни.

В 8 без 5 тази сутрин в просветното министерство журналист изтегли за втората задължителна матура Вариант 2. Той важи за всички матури днес.

"Всички мерки от понеделник са валидни и днес", заяви зам.- министър Карина Ангелиева.Тя добави, че не е имало нарушения по време на матурата по български език и литература, дошли са и всички квестори въпреки притесненията, не са липсвали дизенфектанти и консумативи.

Карина Ангелиева, зам.-министър на образованието и науката: Нашата система може би е най-дисциплинираната система. Учениците и учителите, и всички работещи мисля, че показаха не само как могат да се организират добре за образователния процес, но и да спазват всички хигиенни и други мерки.

Днес избираме изпита по биология в Националната финансово-стопанска гимназия. Този изпит е вторият най-голям след този по английски език. Следват география, философия, математика. Мерките се спазват - вчера сградата е била дизенфекцирана и запечатана. Имало е дезинфекция и сутринта.

Мая Гешева, директор на НФСГ: На двата входа на гимназията се измерва температурата на всички квестори и ученици. Те ползват дизенфектант, по коридорите и в стаите, в санитарните помещения са на разположение дезифектанти.

Матурите са разделени на модули - например тези по езиците са на три модула, а по природни науки и математика- на два.

Над 11 000 зрелостници решиха вместо на втора задължителна матура да се явят на държавни изпити за професионална квалификация.

Резултатите от матурата ще станат ясни до 15 юни. Който не е могъл да се яви днес може да го направи на втората дата - 28 август.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверяват 4-етажен строеж на плажа "Алепу"
Проверяват 4-етажен строеж на плажа "Алепу"
Отделение в частна болница в Сливен пламна с COVID-19 – 7 заразени медици
Отделение в частна болница в Сливен пламна с COVID-19 – 7 заразени медици