НОВИНИ

Напрежение на протеста пред НС, пострадали са полицаи (СНИМКИ+ВИДЕО)

bnt avatar logo
от БНТ
13:23, 12.01.2022 (обновена)
13870
Чете се за: 06:00 мин.
У нас
Слушай новината

Ескалира напрежението на протеста на "Възраждане", който е срещу зеления сертификат пред НС. Протестиращи успяха да пробият полицейския кордон и настояха да влязат в сградата на парламента. Те успяха да достигнат до входа и започнаха да чукат и да тропат по вратата. НСО предприе незабавни действия да барикадира входовете на НС отвътре с дървени маси.

По информация на "По света и у нас" при сблъсъците са пострадали 8 полицаи. Много от тях са с натъртени ребра. Преди началото на протеста е задържан мъж, носил газово оръжие.

Към 16.00 часа ситуацията се успокои. В 17.30 протестиращите се разотидоха, движението по булеварда беше пуснато.

Преди това протестиращите периодично се опитваха да пробият кордона от полицаи.

Стана ясно, че депутати от "Възраждане" ще се срещнат със здравния министър.

Към 15.15 част от протестиращите тръгнаха към здравното министерство. Блокирано е движението на площад "Св. Неделя" и част от бул. "Александър Стамболийски". Има скандирания, но протестът протича спокойно.

Малко по-рано пред сградата на НС простиращите призоваваха на предна линия да застанат мъже, а жените и децата да се изтеглят назад. Искат да се срещнат с депутати, но засега никой не иска да излезе при тях.

Медици се насочиха към главния вход на НС и изведоха полицай, на когото вероятно му е прилошало.

Към 14.30 часа служителите на НСО започнаха да махат дървените маси от вътрешната страна на централния вход на парламента. Другите два входа все още са барикадирани.

Народните представители от "Възраждане" настояват масите да бъдат премахнати, за да може гражданите да бъдат допуснати в парламента, за да може, според думите им, да изразят мнението на народа.

"Ако ние продължаваме да налагаме нови ограничения, сертификати и дискриминационни мерки ще стигнем дотам, че ще съсипем тотално нашата икономика, ще станем още по-бедни" каза пред БНТ депутатът от "Възраждане" Ангел Георгиев, който призна, че не е ваксиниран.

На протестиращите при задния вход на парламента беше казано, че няма да бъдат допуснати вътре за разговори. Те заявиха, че се връщат пред парламента с готовност за по-настъпателни действия.

Как се стигна до ескалация на напрежението?

Към 12.00 часа площадът пред НС се изпълни с хора, които протестираха срещу зеления сертификат. Сградата на парламента беше плътно обградена от полиция и метални ограждения. При всеки вход към площада имаше КППТ-а, които проверяваха за опасни предмети.

Ето какво казваха хората, дошли на протеста:

"Исканията ни са да си върнем нормалността, да не ни дискриминират и да ни наричат антиваксъри, да освободим нас и децата си, да живеем нормално, това искаме".

"Искаме да отпадне зеления сертификат, защото наистина в днешно време не е нормално човек да живее и да се притеснява от това, че е здрав и не може да излезе на пътя да отиде до магазина, да отиде в учебно заведение."

"Сертификацията да отпадне и крайно време е да пуснат хората и особено дечицата, много ми се свидят дечицита, живея на такова място, каква глъч е като дойдат на училище, сега всичко е запустяло".

"Този сертификат е протишвоконституционен и той трябва да отпадне незабавно".

Първоначално протестът беше обграден от полицейски кордон около паметника на Цар Освободител, но след това се чу призив всички мъже да излязат на предна позиция.

Около 13.15 от екрана, монтиран до паметника се чу призив протестиращите да се отправят бавно и спокойно към парламента. Протестиращите успяха да разкъсат кордона и стигнаха до вратите на Народното събрание, но не успяха да влязат вътре, тъй като входът бе барикадиран.

"В момента българският народ използва правото си на протест, защото зеленият сертификат е незаконен", заяви депутатът от "Възраждане" Елена Гунчева.

Националната служба за охрана барикадира входа на парламента отвътре с маси и подръчни вещи. Депутат от "Възраждане" с две ръце се опитаха да издърпа една от масите, защото, по думите му, хората трябва да влязат вътре.

Заседанието на НС приключи към обяд и повечето депутати вече са си тръгнали.

За кратко протестиращите успяха да достигнат до входа на парламента и започнаха да чукат и да тропат по вратата.

Народни представители от ПГ на "Възраждане“ влязоха в словесни сблъсъци с НСО с искане да премахнат преградите и да пуснат граждани в сградата на Народното събрание.

Има едни хора, които са се окопали във власт, които не искат да има диалог. Никой нищо не ни е наредил, българският народ ни нарежда на нас, заяви Ангел Георгиев от "Възраждане".

Полицията задържа някои от протестиращите. На място беше и шефът на НСО.

На протеста някои палеха маски.

Репортери: Милена Кирова, Йоана Миланова, Вера Александрова, Татяна Йорданова

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив София обяви раздялата с Раел Лолала
Локомотив София обяви раздялата с Раел Лолала
Повече от 2 пъти е поскъпнало уличното осветление на 4-те най-големи града у нас
Повече от 2 пъти е поскъпнало уличното осветление на 4-те най-големи града у нас