НОВИНИ

Кой, кога и как създава българския трикольор?

На днешния ден, преди 20 години, след бурни обсъждания, 37 Народно събрание приема Закона за националните символи и герба на страната ни. И до днес няма ясен отговор кой, кога и как създава българския трикольор. Историята липсва и в учебниците, за това БНТ и Министерството на образованието създадоха специален видеоурок, който влиза в класните стаи през новата учебна година. Отпечатването на дисковете вече започна, а в сряда министърът на образованието ще връчи първите бройки на директорите на български училища зад граница.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков Оператор: Любен Бързаков
18:14, 25.07.2016
9943
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Ако има нещо, което ни обединява в моменти на възход и победа, това са трите цвята на българското знаме. Кой, кога и как решава да това да са националните бои и до днес не се знае. Трите цвята се срещат през годините в знамената на България, Иран, Таджикистан, Индия и Кюрдистан.


;

Символиката - трите основни съсловия на обществото. Бяло - духовенство, зелено - работници, червено - войници. Цветовете присъстват в българските флагове през Средновековието, но сегашната им подредба е дело на 14-годишната Стилияна Параскевова от Браила. Приготвено за войските в предстоящата Освободителна война, знамето е забранено от Русия, а по-късно изчезва.

При приемането на Търновската конституция депутатите пропускат да запишат какъв да е националният флаг на страната ни. Притиснати от идваща Великденска ваканция, набързо решават знамето ни да бъде бяло, зелено, червено, разположени хоризонтално.

;

Aвторът на трибагреника остава забравен. През 1947 година тоталитарният режим добавя върху знамето нов елемент. Гербът на Народната република. 20 години по-късно, през 1967 година се приема закон за държавното знаме, в който е дадена комунистическата интерпретация на символиката на трицвета. Червеният цвят е определен като символ на победилата социалистическа революция у нас. Гербът на Народната република е премахнат от знамето през 1990 година.

Българското знаме в периода 1946 – 1948
Българското знаме в периода 1948 – 1967
Българското знаме в периода 1967 – 1971
Българското знаме в периода 1971 – 1989
;

След шест години на бурни обсъждания, в днешния ден преди 20 години 37-о НС приема Законът за националните символи. В този ден "По света и у нас" на БНТ съобщава: "Новият български герб бе гласуван в Парламента в отсъствието на опозицията. СДС ще иска референдум."

;

Какво обаче символизират цветовете - в закона не е разписано. Текстът трябвало да е стегнат, защото имало дори идея цветовете ни да са бяло, синьо и червено. Така както са в съседна Сърбия, Русия, Совакия и Словения.

Доц. Алексанадър Йорданов, председател на 36-то Народно събрание: Тезата беше - славянофилска. Това остана зад кулисите, и аз мисля, че тези които го предложиха, трябва да се срамуват.
;

Отречено, забравено, загубено. Но все пак успяло да се издигне! Това е една история за гънките на времето и една изтощена коприна, пропита с вълнуваща история. История, която БНТ и МОН и връщат в училище с видеоурока "Забравената история на Стилияна", част от едноименната кампания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Според психолога: Нападенията по света могат да доведат до масова психоза
Според психолога: Нападенията по света могат да доведат до масова психоза
Нови разговори между БСП, АБВ и Движение 21 за президентската кандидатура
Нови разговори между БСП, АБВ и Движение 21 за президентската кандидатура