НОВИНИ

Обама и Путин остават на противоположни позиции (ОБЗОР)

Срещата на президентите на Съединените щати и реакциите след нея.

bnt avatar logo
от БНТ
18:47, 29.09.2015
Чете се за: 04:24 мин.
По света
Срещата на президентите на Съединените щати и реакциите след нея. Дипломатически гамбит, дуел, сблъсък, размяна на удари, игра на покер около Асад. Така и западни, и руски медии коментират провелата се вчера в Ню Йорк среща. Най-дългоочакваното дипломатическо събитие в рамките на Общото събрание на ООН не завърши с конкретен резултат, а двамата президенти не сближиха позициите си нито за Сирия, нито за Украйна. Срещата обаче, беляза възобновяване на диалога между Москва и Вашингтон.
Владимир Путин - президент на Русия: "Обсъдихме с президента Обама различни аспекти на уреждането на кризата в Сирия като цяло и най-вече борбата срещу тероризма. Що се отнася до участието на Русия в тази операция ние смятаме, че можем да подкрепим тези, които така да се каже са на бойното поле и се борят с терористите, в това число и "Ислямска държава". Те не са много - това на първо място е сирийската армия и кюрдските милиции. Разговорите с президента Обама бяха конструктивни и изненадващо открити. Имаме много общи позиции, но различията остават. Те са ясни и няма нужда да ги споменавам, но по мое мнение имаме солидна основа да работим заедно."
Съединените щати и Русия имат съгласие по "някои фундаментални принципи" за Сирия, заяви в телевизионно интервю държавният секретар на Съединените щати Джон Кери. По думите му е имало съгласие, че Сирия трябва да е обединена, единна страна, че тя трябва да е светска, че са необходими мерки срещу джихадистката групировка "Ислямска държава" и че трябва да има дирижиран преход. Кери уточни, че остават различия по въпроса какъв трябва да е резултатът от този преход. Американският държавен секретар е повдигнал на срещи с руски и ирански представители въпроса двете страни да използват влиянието си върху сирийския президент Башар ал Асад, за да спрат бомбардировките. Възможно е Москва и Техеран да направят това в замяна "на нещо, което ние можем да направим", загатна Кери. Той съобщи, че планира да се срещне отново с руския министър на външните работи Сергей Лавров утре.

Руският анализатор Константин фон Егерт пред БНТ:

В срещата Обама - Путин нямаше нито голяма конфронтация, нито голямо размразяване на отношенията.

Константин фон Егерт е руски журналист и политически анализатор, бивш ръководител на секцията на Би Би Си в Москва, бил е главен редактор на радио "Комерсант" и др. Пред БНТ той коментира резултатите от срещата Путин-Обама във Вашингтон, защо Русия пое инициатива в Сирия, възможна ли е сделка между Москва и Вашингтон по Украйна.

Г-н Фон Егерт, кои са главните резултати от срещата Обама-Путин според Вас?

Струва ми се, това е очакваният резултат - нямаше нито голяма конфронтация, нито голямо размразяване на отношенията. Всъщност ясно е, че има тесен сектор от теми, по които Москва и Вашингтон могат напълно спокойно да говорят. Това е всичко, което се отнася до Сирия, и всичко, свързано с операциите на ВВС, ударите от въздуха по позициите на ИДИЛ. По всичко останало очевидно не е намерен общ език, включително по Украйна. Наистина, трябва направо  да кажем, че явно това не е краят. Ще има срещи между руски и американски военни експерти, вероятно на Лавров и Кери. В Москва искат да постигнат такава роля на Русия в Сирия, която да й позволи да остава незаменима или поне много важен партньор на Вашингтон , независимо от това, кой ще стане президент в САЩ през 2017 г. Това ми се струва е ключовата задача, която сега Кремъл си поставя.

Много се говореше за това кой от двамата президенти е поискал срещата. За кого, според Вас, тя се оказа по-печеливша?

Дори и срещата да е станала по молба на Путин , той създаде всички условия тази молба да бъде удовлетворена. Да се откаже среща при условие, че Русия се оказа едва ли не единствената страна, изпратила войници в Сирия, дори и да не са много,  беше невъзможно. Струва ми се, че това е планът на Путин. Той постоянно измисля нещо, той е много непредсказуем. И това му позволява да държи под постоянно напрежение западните партньори и да успява да постигне от тях като минимум поне да го изслушат. Едновременно с това е очевидно, че Русия няма ресурси да стане ключов, главен играч в Сирия и освен това това е опасно от гледна точка на общественото мнение вътре в Русия. Защото Сирия не е Украйна, по държавната телевизия не може да се обясни, че там се спасяват руснаци от някакви митични украински нацисти. Ако се говори за това, което става в Русия, от гледна точка на общественото мнение ще прилича повече на това, което стана в Чечения или Афганистан. Смятам, че Путин разбира това и именно затова каза, че поне засега там няма да има сухопътни операции. Това не означава, че няма опасност от замесване на Русия на страната на Асад в този конфликт, но засега, както ми се струва, Русия няма да премине определени граници.

С други думи Русия прави крачка в Сирия, но непълна. Защо й е нужно това сега, когато икономическата ситуация е зле, когато има толкова международни проблеми заради анексията на Крим и войната в Украйна?

Именно това, че по Украйна има много проблеми, е една от главните причини защо Москва се преориентира на Сирия - защото това отвлече вниманието от Украйна именно, когато изглежда, че Минските договорености са на границата на неизпълнението. За Путин това е добра възможност да се създаде допълнителна тема, която също ще се отразява по някакъв начин на обсъждането на темата Украйна. Освен това Путин защитава в Сирия не толкова Асад, колкото принципа на абсолютния суверенитет , според който всяко правителство има право да прави каквото си иска със своите граждани. Суверенитет А-ла-епохата допреди Първата световна война. За него вероятно това е по-важно от съдбата на самия Асад. Той вижда региона като място, където САЩ са сменяли правителства, във всичко вижда заговор на Америка, признаци на смяна на режима и затова в някаква степен за него в Латакия и Тартус минава първата линия на отбраната на Москва.

Възможна ли е сделка между Русия и САЩ - отстъпки по Крим и смекчаване на санкциите в замяна на помощ и отстъпки по Сирия?

Засега ми е сложно да си го представя. Путин и по двете теми формулира ясни позиции, от които засега ще му бъде трудно да отстъпи. Още повече, че Украйна за него е тема, много по-важна от Сирия. Не трябва да се забравя, че в Близкия изток Русия няма такива жизнено важни интереси, каквито имат Съединените щати. Целият този двубой със САЩ там струва много по-малко. Засега не виждам като възможна такава размяна, още повече че това би предизвикало много остра реакция в Конгреса, а и следващият американски президент би могъл всичко това да отмени. Струва ми се, Путин създава друга система, при която такава размяна няма да има, а най-вероятно ще има въвличане на Русия в партньорство със САЩ и Запада, след което и обсъждането по Украйна ще тръгне по друг начин. Смятам, че президентът Путин е достатъчно реалист , за да разбира, че Обама едва ли ще му даде отстъпки.

В Русия имаше и такива очаквания, че след участието на Владимир Путин в Общото събрание на ООН ще започне процес на постепенно затопляне на отношенията със Запада и отмяна на санкциите. Но освен по Сирия ние не видяхме някакви други кардинални промени в руската политика в последно време. На какво се опира Путин, има ли стратегия за възстановяване на отношенията със САЩ и ЕС?

Смятам, че няма стратегия. Смятам, че има тактика на оцеляване. Тя е традиционна за Кремъл при Путин. Да , може би има определено намаляване на острата риторика, макар че изказването му в ООН беше напълно ясно и прозрачно от гледна точка на това в кого се цели. Що се отнася до някакво затопляне, всичко зависи от това, което Западът ще предложи на Путин , поне Путин вижда нещата така, а Западът може би нищо и няма да предложи. Засега бих бил внимателен във всички коментари по повод затопляне на отношенията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още По света

Български автобус се преобърна на пътя в Турция, 11 души пострадаха
Български автобус се преобърна на пътя в Турция, 11 души пострадаха
00:57, 20.04.2024
Чете се за: 00:50 мин.
Жена, преследваща певеца Хари Стайлс, влезе в затвора и получи забрана за концертите му
Жена, преследваща певеца Хари Стайлс, влезе в затвора и получи забрана за концертите му
23:23, 19.04.2024
Чете се за: 00:47 мин.
Мъж се самозапали пред съдебната зала в Ню Йорк, където се гледа делото срещу Доналд Тръмп
Мъж се самозапали пред съдебната зала в Ню Йорк, където се гледа делото срещу Доналд Тръмп
22:23, 19.04.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Българският павилион беше открит на 60-ото издание на Венецианското биенале
Българският павилион беше открит на 60-ото издание на Венецианското биенале
20:49, 19.04.2024
Чете се за: 01:52 мин.
Тел Авив не поема отговорност за нападения, каза пред БНТ израелски журналист
Тел Авив не поема отговорност за нападения, каза пред БНТ израелски журналист
20:37, 19.04.2024
Чете се за: 03:40 мин.
НАТО ще достави допълнителни ПВО системи на Украйна
НАТО ще достави допълнителни ПВО системи на Украйна
19:26, 19.04.2024
Чете се за: 01:17 мин.
Френската полиция арестува мъж, който влезе в иранското консулство в Париж (СНИМКИ)
Френската полиция арестува мъж, който влезе в иранското консулство в Париж (СНИМКИ)
18:46, 19.04.2024
Чете се за: 01:05 мин.
Реакции след атаката в Иран: Светът призова за деескалиране на напрежението
Реакции след атаката в Иран: Светът призова за деескалиране на напрежението
18:28, 19.04.2024
Чете се за: 03:32 мин.
Украйна обяви, че е свалила руски бомбардировач
Украйна обяви, че е свалила руски бомбардировач
18:21, 19.04.2024
Чете се за: 00:52 мин.
Експлозии разтърсиха иранския град Исфахан: Израел не коментира, Техеран омаловажи случая (ОБЗОР)
Експлозии разтърсиха иранския град Исфахан: Израел не коментира, Техеран омаловажи случая (ОБЗОР)
17:37, 19.04.2024
Чете се за: 04:40 мин.
Квартал в Ниш ще бъде евакуиран за отстраняването на снаряд от бомбардировките на НАТО през 1999 г.
Квартал в Ниш ще бъде евакуиран за отстраняването на снаряд от бомбардировките на НАТО през 1999 г.
17:12, 19.04.2024
Чете се за: 01:57 мин.
Мохамед Халаф: Атакувана е военната база в Иран, от която започна нападението срещу Израел
Мохамед Халаф: Атакувана е военната база в Иран, от която започна нападението срещу Израел
16:52, 19.04.2024
Чете се за: 01:52 мин.
Топ 24
Най-четени
Над 130 жертви по време на сватба в Йемен
Над 130 жертви по време на сватба в Йемен
НСТС обсъжда данък уикенд
НСТС обсъжда данък "уикенд"