НОВИНИ

Археолози проучват раннохристиянска базилика край село Червен брег

Раннохристиянска базилика от 4-6 век проучват археолози край дупнишкото село Червен брег. Тя е била внушителна по размери и е разрушена от силно земетресение. Върху останките й векове по-късно е изграден средновековен храм. Той съществува и днес и е уникален със запазените ранни стенописи. Ценните археологически находки доказват, че в района е имало богато селище, съществувало от късната античност до Средновековието.

bnt avatar logo
от Слави Илиев
09:32, 03.08.2019
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Целта на археолозите е да бъде разкрита северната стена на базиликата, датирана към VI век, която е разрушена след земетресение. Екипите вече са успели да открият останки от некропол, антични съдове, керамика и монети.

Д-р Светла Петрова, Национален археологически институт с музей към БАН: Открихме доста погребани стенописи, от различни стенописи периоди на църквата. Включително стенописи от периода от съществуването на самата базилика. И най- важното, което за нас е като цяло, че на престолния камък, който е в църква, е всъщност оригиналният напрестолен камък в средновековната църква. Абсидата е оригинална.

Според историците, раннохристиянската базилика и средновековната църква "Свети Спас" при село Червен брег могат да привличат много туристи.

Д-р Светла Петрова, Национален археологически институт с музей към БАН: Имахме идея да направим един бранд Рила, тоест обединението на няколко общини, които се обединяват в една обща цел - развитието на културния туризъм, дали той ще бъде поклонически, свързан с миналото на отделни райони.

Финансирането на археологическите проучвания е осигурено от Община Дупница и е в размер на 10 000 лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Излагат мраморен саркофаг с мощите на деспот Слав в Мелник
Излагат мраморен саркофаг с мощите на деспот Слав в Мелник
Увеличават се случаите на летни вируси в Благоевград
Увеличават се случаите на летни вируси в Благоевград