НОВИНИ

Сериозна авария остави голяма част от София без парно и топла вода

От Топлофикация информират, че на местата, където парното е пуснато, все още са възможни колебания в топлоподаването. Възстановено е топлоподаването в "Младост" 1,2,3 и 4, и квартал "Витоша". В момента се възстановява в "Лозенец" и "Студентски град". Служебният министър на енергетиката Николай Павлов е изпратил писмо, в което информира, че министерството е поискало информация от топлофикация "София" и ЧЕЗ "България" във връзка със зачестилите аварии в почивните дни.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
18:10, 06.02.2017
Чете се за: 01:14 мин.
У нас
Инж. Боян Паунов: "В момента топлоподаването е възстановено в кварталите "Младост" 1, 2, 3 и 4, като искам да изясня, че може да има известни колебания. Възстановено е топлоподаването в квартал "Витоша". В момента се възстановява в "Лозенец" и "Студентски град". Последни ще бъдат възстановени "Гео Милев" и "Слатина". Аварията е огромна, така че се изисква време."

Служебният министър на енергетиката Николай Павлов е изпратил писмо, в което информира, че министерството е поискало информация от топлофикация "София" и ЧЕЗ "България" във връзка със зачестилите аварии в почивните дни, които нарушават доставката на електро и топлоенергия. Във писмото се посочва, че ще изискават информация защо се стигнало да авариите и колко хора са били засегнати от тях.

Заради аварията семейство Борисови от квартал "Дианабад" топлят вода за миене на котлона в кухнята.

Борис Борисов: "Когато реших да се изкъпя, се оказа, че няма вода, няма и топлина."

Също толкова изнервяща се оказва липсата на информация.

Борис Борисов: "Но на всяко питане защо "Дианабад" не фигурира в списъка на спрените - няма отговор. След това се включи и "Дианабад" и питаме - кога, кога, кога - не е ясно - това тежи."

Един от омбудсманите към "Топлофикация" също е без парно от вчера. Общественият посредник обяснява, че нарушение на правата ни като потребители ще има само ако дружеството не овладее аварията до 48 часа след като е спряно парното.

- А ще получим ли нещо за това, че е трябвало да ползваме други източници на отопление?
Деян Дянков, омбудсман към "Топлофикация София ЕАД": "В законодателната рамка, в Закона за енергетиката, такива условия не са предвидени. Предвидено е, че до 48 часа аварията трябва да бъде отстранена, но дали ще бъдем компенсирани по един или друг начин, това не е посочено."

Съветът на омбудсмана е, който ще търси обезщетение, преди това да си намери адвокат.

Инж. Боян Паунов, директор "Експлоатационни дейности" в "Топлофикация София ЕАД": "Същината на аварията беше, че е в канал дълбоко под земята, нямаше парене над повърхността и трудно установихме къде точно е аварията."

Авариралият топлопровод е с голям диаметър - метър и 20 сантиметра, а работата на екипите става възможна едва след източването, дренирането и изстиването му. Преди месец 15 хиляди домакинства от квартал "Люлин" също останаха без парно след авария.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Недостиг на квалифицирани кадри у нас
Недостиг на квалифицирани кадри у нас
В търсене на справедливост. Пет години от трагедията в Бисер
В търсене на справедливост. Пет години от трагедията в Бисер