НОВИНИ

Има ли злоупотреби с болничните?

Над два пъти са се увеличили изплащаните болнични, откакто първите три дни се плащат от работодателите, а не от НОИ, съобщи в Сутрешния блок на БНТ заместник-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков. Затова работодателите настояват да се върне старата практика като смятат, че това ще доведе до по-малко злоупотреби с болничните листове.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
19:36, 31.07.2019
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Фактът, че растат средствата за болнични, подсказва, че има широки злоупотреби, твърди бизнесът.

Димитър Бранков, зам.-председател на БСК: За съжаление този тип осигурителни измами нарастват. Това подсказва, че ние имаме грешни конструкции и много на брой дефекти, които се наслагват в системата.

Според работодателите липсва контрол от компетентните органи, а електронното здравно досие отдавна трябваше да е факт.

Иван Нейков, бивш социален министър: Съдебната практика в момента е следната - работодателят не може да санкционира този свой работник с неверния болничен лист, просто защото съдът казва "Ма той не е виновен работникът, някой му го е издал този лист". Тоя съд на Марс ли живее?

Според бившия социален министър Иван Нейков обаче връщането на старата практика няма да реши проблема.

Иван Нейков, бивш социален министър Какво от туй, че ще плаща НОИ? Това ще намали ли фалшивите болнични? Или просто ще кажем "а не ни интересува, плаща НОИ". Че НОИ на кого е? Чии са парите в НОИ? Пак са парите на работниците и работодателите. Нека работодателят да анализира от къде му идват болничните листа. В много предприятия, когато правим този анализ се оказва, че предприятия с 2 000 души двама джипита, двама лични лекари всъщност дават 80% от болничните листа.

Така той препоръчва работодателите да атакуват в съда конкретните лични лекари, за които се съмняват, че злоупотребяват.

Според БСК обаче, работодателите не са медици, за да кажат кой е болен и кой лъже. А и само 20% от листовете са издадени от лични лекари. По-голямата част идват от болничната помощ. Така въпросът кой трябва да прецени кои болнични са фалшиви остава отворен.

Целият разговор в Сутрешния блок на БНТ вижте ТУК:
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Освободиха от ареста собственика на ТАД Груп Иван Тодоров
Освободиха от ареста собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров
Безработицата в България за юни е по-ниска от средната за ЕС
Безработицата в България за юни е по-ниска от средната за ЕС