НОВИНИ

Галя Димитрова остава шеф на НАП, но получи две оставки заради хакерската атака

Шефът на НАП няма да подава оставка заради теча на лични данни, но поиска оставките на двама свои подчинени - шефове на дирекции. Галя Димитрова беше защитена от финансовия министър Владислав Горанов, а днес се изправи за обяснение пред анкетната парламентарна комисия, създадена специално заради атаката срещу НАП и безпрецедентнотото изтичане на лични данни на граждани.

Николай Минков
от Николай Минков
18:30, 31.07.2019
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Първи уволнения след хакерската атака срещу НАП. Шефът на дирекция "Информационни системи" Атанас Янев е подал оставка. Ръководителят на информационната сигурност в НАП Боян Ганев обаче отказал, поради което ще бъде освободен, съобщи изпълнителният директор на приходната агенция Галя Димитрова. Тя обаче не смятала да напуска.

Галя Димитрова, изпълнителен директор на НАП: Оставката е най-лесното нещо, говорила съм много пъти с министър Владислав Горанов, включително и по тази тема. Коментирали сме я. Това, което той иска от мен е решения, а не оставка. Най-важното в момента, това което иска той от нас е да защитим интересите на гражданите.

Финансовият министър Владислав Горанов застава зад шефката на НАП с аргумента, че е доказан професионалист, при който данъчните събират рекордни приходи за фиска.

Владислав Горанов, министър на финансите: Не съм чул шефа на ЦРУ да напусне след "Уикилийкс". Ние сме жертви, както всички вие, на едно криминално деяние, на което целите му надминават хакерството. Продължаваме с анализа, не мисля, че трябва да обезглавявам приходната администрация особено, когато тя трябва да събере приходите, от които всеки един български гражданин се възползва от бюджета.

Шефовете на НАП, ДАНС и вътрешният министър бяха изслушани от анкетната парламентарна комисия, проучваща причините, довели до пробива в НАП. Според нейния председател Красимир Ципов няма основание да се твърди, че хакерската атака е била насочена срещу държавността.

Красимир Ципов, председател на Временната анкетна комисия за НАП: Не мога да кажа, че има белези на преврат. Това ще установим какви престъпни действия са били извършени, след като повикаме за изслушване прокуратурата. Това, което са предприели от страна и от НАП, МВР и ДАНС, че са реагирали веднага. Установени са слабостите, образувано е наказателно производство, така че смятам, че получих поне аз за себе си, уволетворителни отговори.

От НАП пък предлагат за киберсигурността на Приходната агенция в бъдеще да се грижат външни фирми и организации, специализирани в тази област, тъй като данъчните нямали нужния капацитет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мариела Драголова е новият ръководител на дирекция Информация в БНТ
Мариела Драголова е новият ръководител на дирекция "Информация" в БНТ
Спецсъдът гледа мярката за неотклонение на собственика на ТАД Груп
Спецсъдът гледа мярката за неотклонение на собственика на "ТАД Груп"