НОВИНИ

За първи път от 71 години: Поставят "Джоконда" във Варненската опера

За първи път след 71 години във Варненската опера се поставя "Джоконда" от Амилкаре Понкиели. В главната роля публиката ще види изключителното българско сопрано Габриела Георгиева, която дойде във Варна специално за тази премиера.

bnt avatar logo
от Бистра Варнева
12:49, 07.08.2018
Чете се за: 00:36 мин.
Още

Варна става домакин на българския дебют на Габриела Георгиева в "Джоконда", тъй като солистката на Софийската опера се е въплъщавала в тази роля преди години в Риека. Налага ѝ се бързо да се върне към този драматичен и сложен образ поради заболяване на солистката от варненската трупа.

Габриела Георгиева: Подхождам към Джоконда с голям респект и с голяма любов, изключително красива, изключително трудна, изключително представителна роля за сопрано. С голям респект, голяма любов и съм изключително щастлива, че ще имам възможността да я изпея пред българска публика след толкова години.

Джоконда е предизвикателство и за режисьора и сценограф на постановката Кузман Попов, който въпреки богатия си опит също за първи път се среща с този спектакъл.

Кузман Попов: Джоконда е действително едно великолепно заглавие, то е удоволствие за всеки оперен театър да го притежава в репертоара си. Положихме изключително много усилия за един относително кратък срок да се подготвим, надявам се да бъде успешно и да се хареса на публиката.

Автор на костюмите е Ася Стоименова, диригент на премиерата е Григор Паликаров. Тя ще е довечера на сцената на Летния театър във Варна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пентагонът забрани на служителите си в чужбина да използват джипиес функции
Пентагонът забрани на служителите си в чужбина да използват джипиес функции
Институциите ще гонят бързи срокове за новия регистър за хората с увреждания
Институциите ще гонят бързи срокове за новия регистър за хората с увреждания