НОВИНИ

Протести в Гара Елин Пелин

Жители на село Гара Елин Пелин - на протест заради честото спиране на водата, лошата поддръжка на жп надлеза и увеличения трафик от камиони в центъра на селото. Протестиращите изразиха своето недоволство с масово пресичане на пешеходната пътека на главния път. Движението на няколко пъти беше спирано за кратко.

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:03, 13.07.2019
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Повече складове за големите фирми, повече шум от преминаващите камиони за живеещите около жп надлеза на село Гара Елин Пелин - такава е ситуацията през последните 10 години.

Теньо Петров - жител на село Гара Елин Пелин: По-рано се движеха до 4 тона, до 6 тона, а сега 40 тона камиони.

Преминаващите камиони са оставили следи по къщата на Теньо Петров. С всеки следващ ТИР земята заиграва и се появява нова пукнатина.

Теньо Петров - жител на село Гара Елин Пелин: Някоя сутрин ще осъмнем без къща.

Кметът на общината твърди: по документи 20-годишният срок на експлоатация на надлеза е изтекъл отдавна.

Ивайло Симеонов - кмет на община Елин Пелин: Прави се ремонт. Реновиран е, но всеки ден тези 40 до 60 тона тежки съоръжения, разбира се, постоянно го амортизират.
Нора Флорова - жител на село Гара Елин Пелин: Съответно искаме изграждането на околовръстен път, за да може да улесним преминаването им.
Ивайло Симеонов - кмет на община Елин Пелин: Това околовръстно трасе не е по силите на която и да е община. И ако държавата погледне, че стратегически след тези много милиони данъци, които се вкарват от страна на бизнеса на територията на общината, би трябвало да финансира изграждането на едно такова трасе.

В селото имат проблем и с водата.

Нора Флорова - жител на село Гара Елин Пелин: От понеделник до петък между 6 и 8 часа ежедневно има спукана тръба някъде в района и съответно нямаме вода.
Ивайло Симеонов - кмет на община Елин Пелин: Спечелили сме проект за изграждане на двете най-големи улици, които са горе-долу 2 километра като трасе, но ние не можем да стартираме да ги асфалтираме преди ВИК да си подменят водопреносната мрежа.

Част от протестиращите се обявиха и против завода за пластмаси.

Петя Славчева- протестираща: Този завод не е построен нито по закона, не е направена оценка за въздействието на околната среда и е в непосредствена близост до града.
Ивайло Симеонов - кмет на община Елин Пелин: РИОСВ е казала, че не е необходим ОВОС, защото там няма нито процес на горене, нито каквото и да било друго.

Протестите продължават и в понеделник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мотористи дариха кръв за нуждаещи се пациенти
Мотористи дариха кръв за нуждаещи се пациенти
Африканска чума по свинете установена и край Созопол
Африканска чума по свинете установена и край Созопол